Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εκλογές 2023: Καθολική αποδοκιμασία για το debate από πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιογράφους - «Μπηχτές» και από τον Μητσοτάκη

Κανείς δε συμφωνεί με τους όρους της τηλεμαχίας, ωστόσο ο διάλογος θα γίνει...

10 Μαΐου 2023 20:42
Εκλογές 2023: Καθολική αποδοκιμασία για το debate από πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιογράφους - «Μπηχτές» και από τον Μητσοτάκη
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το debate των πολιτικών αρχηγών πλησιάζει, αρχίζοντας στις 9 το βράδυ της Τετάρτης (10/5), ωστόσο δείχνει να αποδοκιμάζεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους δημοσιογράφους, με τον πρωθυπουργό τον ίδιο να αναφέρεται με «καρφιά» στο πλαίσιο, που όρισε η διακομματική επιτροπή.

Άπαντες σχεδόν άφησαν ένα σχόλιο δηκτικό εναντίον των αποφάσεων, που λήφθηκαν για την τηλεμαχία, δείχνοντας πως θα ήθελαν μια συζήτηση με διαφορετικούς όρους.

«Πολλά μικρόφωνα», είπε αρχικά χαμογελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate των πολιτικών αρχηγών και συνέχισε: «Εύχομαι να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση και να μιλήσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας, είπε ακόμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε πιο επιθετικός και είπε: «Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου και ελπίζω ο ελληνικός λαός να γίνει σοφότερος».

«Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν παρά το αυστηρό πλαίσιο. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση για ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν σαφώς πολιτικό, αναφέροντας τα εξής: «Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι το μέλλον της ισχυρής Ελλάδας. Με ενοχλούν τα fake news για το ΠΑΣΟΚ που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε διάθεση για χιούμορ και σχολίασε: ««Πολλές κάμερες, πολλά κανάλια, τι γίνεται; Μια συζήτηση θα κάνουμε παιδιά, προεκλογικά, σε καλό κλίμα».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι φοράει γραβάτα σήμερα απάντησε ότι άλλοτε φοράει γραβάτες κι άλλες φορές όχι ενώ πρόσθεσε με χιούμορ «τώρα αφού είναι βράδυ και είμαστε όλοι μαζεμένοι, ε, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε τους πιο έντονους χαρακτηρισμούς, λέγοντας: «Ελπίζω να αναδειχθούν σοβαρά ζητήματα, η συνέχεια επί της οθόνης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαίσιο του debate «είναι απαράδεκτο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τις θέσεις των κομμάτων».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε κατά την είσοδό του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ: «Δυστυχώς η σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν ελεγχόμενη, τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν τηλεπαράλληλους μονολόγους».

Τα επιθετικά σχόλια των δημοσιογράφων για το debate

Από τους δημοσιογράφους πρώτος έφτασε ο Γιώργος Παπαδάκης, που υπήρξε δηκτικός, αναφέροντας: «Έρχομαι στο ντιμπέιτ γιατί συμμετέχει το κανάλι το οποίο εργάζομαι. Ελπίζω να ανταποκριθώ και να έχει ουσία, κυρίως για τους αναποφάσιστους».

Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτης Στάθης σημείωσε: «Είναι σημαντικό που γίνεται ντιμπέιτ μετά από 8 χρόνια. Δεν περιμένω πολλά πράγματα είναι πολύ σφικτό το πλαίσιο αλλά και πάλι είναι σημαντικό».

Ο Αντώνης Σρόιτερ, από την πλευρά του, επεσήμανε: «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς. Ας ελπίσουμε να ακούσουμε απαντήσεις και να κάνουμε όλοι το καλύτερο για να μάθουμε πράγματα».

Η Μάρα Ζαχαρέα επίσης είχε τα παράπονά της υπογραμμίζοντας: «Ειμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το πλαίσιο, εξαρτάται από τους πολιτικούς αρχηγούς αν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους».

Δυνατές εκφράσεις είχε και η Σία Κοσιώνη, που επεσήμανε: «Ένα ντιμπέιτ έχει πάντα ενδιαφέρον, όσο αποστειρωμένο και αν είναι. Ελπίζω μέσα από τις ερωτήσεις μου να εκπέμψω την αγωνία των πολιτών».

Η Ράνια Τζίμα είχε επίσης το δικό τους σαφές σχόλιο, υπογραμμίζοντας πως «είναι στενός ο κορσές που μας έχουν φορέσει, ελπίζω την επόμενη φορά να ανοίξουμε το πλαίσιο, που είναι άδικο για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν μπορούν να ορίσουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου το πώς θα κάνουν τις ερωτήσεις».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share