Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα «γυρίζει» ο Αλέξης Τσίπρας: Ο άλλοτε «άθεος» πολιτικός μίλησε με στίχο της Αγίας Γραφής

«Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης»

14 Απριλίου 2023 09:56
Τα «γυρίζει» ο Αλέξης Τσίπρας: Ο άλλοτε «άθεος» πολιτικός μίλησε με στίχο της Αγίας Γραφής
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)
Από Ανθή Κουρεντζή

Μετά μουσικής υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στην ηλιόλουστη Κεφαλονιά τη Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού. Πολίτες και καταστηματάρχες επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Και μπορεί την Κυριακή να έρχεται η Ανάσταση, στις 21 Μαΐου όμως, όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έρχεται η πολιτική και κοινωνική Ανάσταση». Με την ευκαιρία, δείτε τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.


Μέσα στο κλίμα των εορταστικών ημερών, της Εβδομάδας των Παθών και της θρησκευτικής κατάνυξης για εκατομμύρια χριστιανούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθύμισε έναν στίχο που ψάλλεται την Κυριακή των Βαΐων, λίγο πριν την ακολουθία του Νυμφίου: «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης». Με αυτή φράση ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι και σήμερα κεντρικό ζητούμενο είναι η δικαιοσύνη, καθώς οι ανισότητες τα τέσσερα τελευταία χρόνια διευρύνθηκαν «με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρέθηκε χθες στην κεντρική αγορά του Αργοστολίου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κεφαλονιά, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Ληξούρι, όπου και εκεί τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.

Μιλώντας σε κατοίκους του Αργοστολίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και στην ακρίβεια, η οποία, όπως υπογράμμισε, φέρνει τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με τους υπέρογκους λογαριασμούς, την ακριβότερη βενζίνη και τον «εφιάλτη» του σούπερ μάρκετ. Καυτηρίασε δε το γεγονός ότι 15 μεγάλες επιχειρήσεις «έχουν ρεκόρ κερδοφορίας με κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ». Με αφορμή το ζήτημα των πλειστηριασμών και το καθεστώς που επικρατεί σε τράπεζες και funds, ο Αλ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός τόσο απέναντι στον τοπικό γαλάζιο βουλευτή Παναγή Καππάτο, όσο όμως και κατά του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε παράλληλα δριμύ κατηγορώ εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «υποσχέθηκε καλύτερους μισθούς και οδήγησε κυρίως τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια». Επικριτικές ήταν οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα και στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον χώρο της εργασίας, τονίζοντας ότι «υποσχέθηκαν καλύτερες δουλειές και δημιούργησαν εργασιακή ζούγκλα, κυρίως για τους νέους». Αναφορικά με τους συνταξιούχους, υπενθύμισε ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλούσε για καλύτερες συντάξεις, εντέλει τους «πήραν 7 δισεκατομμύρια ευρώ». Έκανε, επίσης, λόγο για ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας τόσο σε σχέση με την εγκληματικότητα, όσο όμως και με το κοινωνικό κράτος. Ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά, ο τομέας της Υγείας βρίσκεται σε διαρκή υποβάθμιση με τους πολίτες να αντιμετωπίζονται, όπως είπε, «ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Αναφερθείς στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος», δήλωσε ότι «έχει γίνει ένα κράτος ρουσφετιού, πελατειακών σχέσεων και απευθείας αναθέσεων». Μίλησε δε για ένα κράτος που αντί να προστατεύει, προκαλεί φόβο στους πολίτες.

Η δικαιοσύνη παντού

Ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για προοδευτική κυβέρνησης συνεργασίας, με προϋπόθεση τη νίκη του κόμματος στις 21 Μαΐου, και βαδίζοντας με το προγραμματικό τετράπτυχο «αύξηση μισθών - μείωση τιμών - ρύθμιση χρεών - αποτελεσματικό κράτος», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ζητά «μία δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει». Ζητά την πρώτη ευκαιρία, όπως είπε, για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, τις προτεραιότητες της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και 10% αυξήσεις στο Δημόσιο. Προανήγγειλε ακόμη τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα βασικής διατροφής, καθώς και τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα δυνατά επίπεδα που προβλέπει η Ε.Ε. Αναφορικά με τη ρύθμιση των χρεών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρουσίασε τους δύο πυλώνες της πρότασης του κόμματος, που περιλαμβάνει, αφενός, διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής και 120 δόσεις, αφετέρου, το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με ρυθμίσεις οφειλών και κανόνες στα funds. Πάντως, κάλεσε εκ νέου τον Κ. Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ προκειμένου να συγκρίνουν τις προτεραιότητες και τα προγράμματα των κομμάτων τους.

Εν τω μεταξύ, έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο ενδεχόμενο συμμετοχής του καταδικασθέντα νεοναζί Η. Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα, επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι μέσα από τις πολιτικές του διεύρυνε τις ανισότητες και προώθησε την ατζέντα της Ακροδεξιάς. «Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αν θα μπει ο Κασιδιάρης στη Βουλή. Το πρόβλημά του είναι να μην υπάρχει άλλος υποδοχέας αυτής της ακροδεξιάς ψήφου που ήθελε να είχε μόνο αυτός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και στην πολύκροτη υπόθεση του παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να είχε επιληφθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει «ποιος είναι αυτός ο ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που επιχείρησε να δωροδοκήσει δικαστή».

Σφοδρά πυρά, όμως, εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για καταρράκωση κάθε έννοιας του συντάγματος. Αιχμές, ωστόσο, άφησε και για τη στάση του Ισίδωρου Ντογιάκου. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι αντί να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη αυτούς που έκαναν τις παρακολουθήσεις, «έσπευδε να δημιουργήσει τείχος σε αυτούς που αποκάλυπταν την αλήθεια». Και πρόσθεσε: «“Δικαιοσύνην μάθετε”, λένε οι γραφές, “γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές”, επίσης λένε οι γραφές».

Οταν ο Τσίπρας αρνιόταν να μπει σε εκκλησία και δήλωνε άθεος

Η εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι δεν είναι θρησκευόμενος και αρνούνταν να μπεί σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κεράκι είναι παρελθόν... Ενα παρελθόν, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι σχολιάζουν όχι μόνο ότι τώρα θέλει να ξεχάσει, αλλά υπερβαίνει σε υποκρισία τον ίδιο του τον εαυτό, ενόψει εκλογών.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγο καιρό πρίν από τις εκλογές του 2015, στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, στην ΕΡΤ, δήλωνε οτι δεν είναι θρησκευόμενος και οτι δεν βρίσκει κάποιο νόημα να μπεί στην εκκλησία και σε κάθε περίπτωση όχι μπροστά στις κάμερες. Το βίντεο ανήρτησε και μας θύμισε τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα η Ομάδα Αλήθειας.

Δεν θα είχε νόημα να το κάνουμε και ακόμα κι αν το θέλαμε, δεν θα είχε νόημα να το κάνουμε μπροστά στις κάμερες. Δεν θα το κάνουμε όχι. Εγω δεν είμαι θρησκευόμενος, ακόμα κι αν ήμουν όμως δεν θα διάλεγα να το κάνω μπροστά στις κάμερες.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share