Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εύα Καϊλή: Αυτό είναι το έγγραφο αποφυλάκισης της – Το σκεπτικό της απόφασης

Βγαίνει από τη φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι

13 Απριλίου 2023 14:32
Εύα Καϊλή: Αυτό είναι το έγγραφο αποφυλάκισης της – Το σκεπτικό της απόφασης
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, βγαίνει από τη φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από τέσσερις μήνες που πέρασε στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του Qatar Gate, έτσι το έγγραφο της αποφυλάκισής της δόθηκε στη δημοσιότητα. Ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης;

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναμένεται να βγει από τις φυλακές τη Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα μείνει με το παιδί της στο ίδιο σπίτι, χωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον θα μπορεί να μιλήσει μόνο τηλεφωνικά, κλήσεις οι οποίες φυσικά θα καταγράφονται.

Ο σύζυγός της, σύμφωνα με την απόφαση της αποφυλάκισής του, έχει διαφορετική διεύθυνση από το σπίτι που έμεναν μαζί, συνεπώς είναι υποχρεωμένος να μένει αλλού.

Το έγγραφο της αποφυλάκισής της

Το MEGA έχει εξασφαλίσει έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με αυτό, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές.

έγγραφο αποφυλάκισης Εύας Καϊλή

Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Αυτό, διότι σύμφωνα με το έγγραφο που φέρνει στο φως το MEGA και υπογράφει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση του χρόνου της αποφυλάκισης της κ. Καϊλή.

Σύμφωνα με πηγές, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων διότι μίλησε ο Αντόνιο Παντσέρι και μάλιστα αυτά που είπε «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές.

Ξεκαθαρίζεται ότι η σημερινή απόφαση δε σημαίνει αθώωση της Εύας Καϊλή, αν και η πλευρά της επιμένει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.

«Έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό»

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε και ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς, που στηρίζει την Εύα Καϊλή, λέγοντας ότι η σημερινή απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί πολύ καιρό πριν.

Ο δικηγόρος, που μίλησε στο MEGA, ήταν «καταπέλτης» στις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για σειρά παραβιάσεων των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων της ευρωβουλευτού.

Συγκεκριμένα είπε:

«Είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτό διαπιστώνω μια αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της κοινοβουλευτικής της λειτουργίας με την παρακώληση που προκάλεσε η προφυλάκιση αυτή στην άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων της κας Καϊλή, τα οποία εξασφαλίζονται από την Συνθήκη με την κοινοβουλευτική ασυλία.

»Αν και δεν υπήρξε άρση της, στην πράξη παραβιάστηκε τόσο κατά την ερευνά στο σπίτι της όσο και κατά την έρευνα στον απαραβίαστο χώρο των γραφείων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και καθόλη τη διάρκεια της 4μηνης προφυλάκισής της.

»Πρόκειται για σοβαρή παθολογία στη δημοκρατία στο επίπεδο της ΕΕ».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share