Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Η τελευταία μάχη πριν τις εκλογές στη Βουλή! Για την τροπολογία - μπλόκο στον Κασιδιάρη!

«Ναι» ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - Δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας την αποχή - Σήμερα πιθανότατα η τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου

11 Απριλίου 2023 07:13
Εκλογές 2023: Η τελευταία μάχη πριν τις εκλογές στη Βουλή! Για την τροπολογία - μπλόκο στον Κασιδιάρη!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Προαναγγελία των όσων θα ακολουθήσουν κατά την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής η οποία πιθανότατα είναι και η τελευταία της τρέχουσας περιόδου πριν την διάλυσή του κοινοβουλίου για τις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά για την κυβερνητική τροπολογία που επιχειρεί να ενισχύσει το θεσμικό ανάχωμα προστασίας της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις που αναζητούν «κερκόπορτες» επανεισόδου στην Βουλή φορώντας δήθεν τον μανδύα πολιτικού κόμματος όπως το μόρφωμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη!

Η ρύθμιση φαίνεται πως συγκεντρώνει την ευρύτερη πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την αποχή αν και την ίδια ώρα δηλώνει στρατευμένος υπερ της προστασίας του κοινοβουλίου από νεοφασιστικά μορφώματα.

Η επιλογή του διπλού ταμπλό που επιλέγει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση τόσο της πλειοψηφίας όσο και της Χαριλάου Τρικούπη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «βάλει χέρι» στην αντισυστημική ψήφο. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην θεσμική αντιμετώπιση της υπόθεσης ασκώντας από την μια κριτική στην κυβέρνηση για «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» και από την άλλη εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην Κουμουνδούρου ότι θυσιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές για μικροπολιτικά και εκλογικά οφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν και οι συνεργάτες του επέμεναν έως αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ότι στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει κοινοβουλευτική παρουσία. Πιθανότερη είναι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εκτός από την ρύθμιση Κασιδιάρη αναμένεται να τοποθετηθεί και για την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το «Υπερταμείο» όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις είχε μεταβιβάσει το 2016.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση της τροπολογίας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που διεξήχθη την Μ. Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αποχή» του από το θεσμικό μέτωπο κατά του Ηλία Κασιδιάρη υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να «κλείσει το μάτι» στην αντισυστημική ψήφο.

«Το ερώτημα είναι γιατί δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνίες και τις κατέθεσε. Είδε όμως και το μείζον. Ειδε το στρατηγικό ζήτημα . Όταν το βλέπεις δεν κρύβεσαι πίσω από την λεπτομέρεια. Εσείς γιατί κρύβεστε;» είπε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται, γιατί βλέπει το ακροατήριο αυτών που πάμε να αποκλείσουμε. Βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει ακροατήριο οργισμένο με το πολιτικό σύστημα και δεν θέλει να αποκοπεί από αυτό. Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλιεύσει ακροδεξιές ψήφους. Είπα ότι θέλετε να κλείσετε το ματάκι στο ακροατήριο που είναι οργισμένο και να τους πείτε ότι δεν είστε εσείς στο κάτω κάτω που τους τιμωρήσατε. Ακουσα μάλιστα να μας κατηγορείτε ότι «ηρωοποιούμε» (σ.σ. τον Κασιδιάρη). Αλήθεια; Είπαμε ότι αυτά τα άτομα δεν θέλουμε να έχουν θέση στο κοινοβούλιο. Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν θέλουμε. Αλλοι λοιπόν είναι αυτοί που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση. Αλλοι κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες» . Ο κ. Βορίδης συνέχισε, λέγοντας πως η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που υποστηρίζει το κοινό στρατηγικό στόχο για τον αποκλεισμό καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από τη Βουλή, «ίσως να μην είναι η πρώτη καλύτερη. Ϊσως να είναι η δεύτερη καλύτερη. Γιατί δεν την ψηφίσατε; Δεν την ψηφίσατε γιατί κλείνετε το μάτι», ενώ απευθυνόμενος και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Δεν θέλετε να ενταχθείτε στο σύστημα αλλά να έχετε μια θετική στάση προς το αντισύστημα. Ο Μιθριδάτης, ο Αντώναρος είναι αντισυστημα σκληρό; Ο Πολάκης και ο Παπαχριστόπουλο είναι αντισύστημα αγριεμένο; Αυτό λοιπόν σας χρεώνουμε». Πάντως, ο υπουργός άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις στην τροπολογία, μετά και τις παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Χάρη Καστανίδη .

Οικονόμου: Ακατανόητη και επικίνδυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου για να προσθέσει «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».

Γεροβασίλη: Αφήνουμε την κυβέρνηση να πάρει μόνη της την ευθύνη

Η καθαρή θέση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε από την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ολγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε ότι το κόμμα της δεν θα στηρίξει την ρύθμιση υποστηρίζοντας την στάση της «ουδετερότητας». «Όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονή των εκλογών έχουν ένα φορτίο το οποίο προφανώς δεν είναι θετικό. Εκεί λοιπόν συζητήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις γιατί κανένα κόμμα δεν ήταν σύμφωνο, άσχετα αν τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Εμείς επιλέξαμε τη στάση της ουδετερότητας, δηλαδή το "παρών". Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους, και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω. Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης γιατί έκανε όλους αυτούς του ερασιτεχνισμούς, δεν άκουσε ούτε εμάς ούτε το ΠΑΣΟΚ, αν και ψήφισε και τώρα κριτικάρει αρνητικά την κυβέρνηση. Εμφανίζεται η κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή να διορθώσει το λάθος με ένα λάθος και κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από εγκληματική οργάνωση, διωκόμενη» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share