Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση: Ανέβηκε η ΝΔ - Σταθερή η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Οι απαντήσεις των πολιτών στα κρίσιμα ερωτήματα

4 Απριλίου 2023 21:02
Δημοσκόπηση: Ανέβηκε η ΝΔ - Σταθερή η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλληλότερος ο Μητσοτάκης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να αντέχει δημοσκοπικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, ανακάμπτοντας σε σύγκριση με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όπως φάνηκε και σε άλλη δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ καταγράφει άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός στο ποσοστό που είχε καταγραφεί και στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Έτσι, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (με αναγωγή επί των εγκύρων) φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4, στα μέσα Μαρτίου, με τη ΝΔ να παίρνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 30% και 26%, αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Αλλο 4%, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.

Η πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις καταγράφει τα εξής ποσοστά ανά κόμμα: ΝΔ 29,5, ΣΥΡΙΖΑ 25, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9.5, ΚΚΕ 5,5, Ελληνική Λύση 3,5, ΜεΡΑ25 3,5, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3, Άλλο 4, Λευκό/άκυρο/αποχή: 5 και Αναποφάσιστοι/ Δεν απαντώ: 11,5.

Στην παράσταση νίκης, πάντως, δηλαδή στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο;», η ΝΔ διατηρεί και αυξάνει τη συντριπτική της υπεροχή. Λαμβάνει 52 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι 48 στα μέσα Μαρτίου), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 28 μονάδες (έναντι 27 στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει πλέον στις 24 μονάδες.

Ο καταλληλότερος και τα κρίσιμα ερωτήματα

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36 μονάδες, έναντι 25 του Αλέξη Τσίπρα, που παίρνει μόλις μια μονάδα παραπάνω από τον τρίτο που είναι ο «Κανένας» και καταγράφει 24 μονάδες. Το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταλληλότερος πρωθυπουργόςείναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες (ποσοστό 22%) απαντά ότι θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία, αν στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πρέπει μεν να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, τότε να γίνουν εκλογές. Ο ένας στους 3 (ποσοστό 33%) δηλώνει ότι θα πρέπει στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να γίνουν εκλογές το συντομότερο.

Στο σύνολό τους, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν είναι η κοινωνική πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία, η ακρίβεια και η οικονομία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα θέματα θεσμών και διαφάνειας, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη. Το δυστύχημα στα Τέμπη, πάντως, είναι πιο ψηλά στην ιεράρχηση των παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η ψήφος, μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, ηλικίας 17 έως 29 ετών.

To 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ήθελε το 30% των ερωτηθέντων.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνονται δύο σενάρια κατανομής εδρών με κριτήριο το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής στην κάλπη της απλής αναλογικής, στις 21 Μαϊου. Στο σενάριο να μείνει εκτός βουλής 4,5% και να εκπροσωπηθούν επτά κόμματα. Στο δεύτερο σενάριο με 8,5% εκτός βουλής και εξακομματικό κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ έγινε στο διάστημα από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου σε δείγμα 1.107 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share