Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Μπορεί ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ να παίξουν το ρόλο που φαντάζονται; Τα ποσοστά του λένε όλη την αλήθεια

Δείχνει να απομακρύνεται από το στόχο

2 Απριλίου 2023 08:42
Εκλογές 2023: Μπορεί ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ να παίξουν το ρόλο που φαντάζονται; Τα ποσοστά του λένε όλη την αλήθεια
ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι εκλογές πλησιάζουν και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, χωρίς όμως έως τώρα να φτάνει στο στόχο, που έδειχνε να έχει θέσει, τη στιγμή που η απλή αναλογική μοιάζει να βάζει μεγάλη πίεση στα κόμματα της κορυφής.

Το κόμμα από το 14% που εμφάνιζε όταν ανέλαβε την προεδρία πλέον δείχνει να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, με τους δημοσκόπους να θεωρούν ότι τη δεύτερη Κυριακή είναι πιθανόν να έχει νέες απώλειες. Αν και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή εκτιμούσε ότι η πίεση τόσο από τα δεξιά του όσο και από τα αριστερά του θα ήταν έντονη, αντιλαμβάνεται ότι η πτώση των ποσοστών είναι μεγάλη. Το πρόβλημα κυρίως εστιάζεται στην Αττική (ένας επιπλέον λόγος που δεν αποφασίστηκε η διαγραφή Λοβέρδου), καθώς σε αρκετές περιοχές στην περιφέρεια (πχ Αρκαδία, Αχαϊα κλπ) διατηρεί σημαντικά διψήφια ποσοστά.

Από πού θα βρει ψηφοφόρους;

Την ίδια ώρα, όμως, ένα σημείο που «κοιτούν» έντονα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι οι αναποφάσιστοι. Εκεί θεωρούν ότι υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν ως μια τρίτη επιλογή. Προκειμένου, μάλιστα, να προσελκύσουν κομμάτι των αναποφάσιστων στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να επιτεθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κλείνοντας -τουλάχιστον προεκλογικά- την πόρτα στη ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου: «Το ερώτημα αυτήν τη στιγμή στο οποίο θα απαντήσει ο ελληνικός λαός είναι αν θα συνεχίσουμε με μονοκομματικές κυβερνήσεις, που δίνουν την αλαζονεία στον κάθε κ. Μητσοτάκη να διαπράττει το σκάνδαλο των υποκλοπών, να δίνει σε 68 εταιρείες τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και να διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο το δημόσιο χρήμα και το κράτος ή αν θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπου θα υπάρχει έλεγχος και συνεννόηση για τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι μια συγκυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις. Και βασικός όρος για την «επόμενη ημέρα» είναι να διερευνηθεί μέχρι… τέλους η υπόθεση των υποκλοπών. Αυτό, όπως υπογραμμίζουν, μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας εξεταστικής Επιτροπής, πραγματική βέβαια όχι σαν αυτή που συγκρότησε η Νέα Δημοκρατία, με ελάχιστους μάρτυρες και δίχως την παρουσία των πρωταγωνιστών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει τις περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τρίκαλα, Κοζάνη, Ιωάννινα και η Λάρισα θα αποτελέσουν τους πρώτους του σταθμούς ενώ φυσικά μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η αυλαία θα πέσει την Παρασκευή πριν τις εκλογές στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Θέλει ξανά πρόσωπο κοινής αποδοχής

Πρόσωπο κοινής αποδοχής πρέπει να είναι- σύμφωνα με το Νίκο Ανδρουλάκη- το προτεινόμενο για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλησε χθες το βράδυ από τις Σέρρες να κάνει ένα βήμα ακόμη στην περιγραφή του πλάνου που υιοθετεί για την «επόμενη μέρα», τονίζοντας καταρχάς ότι όταν τα κόμματα συμφωνούν για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, συμφωνούν αναμφίβολα και για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμα πόστα και ευθύνες.

Το δε «τιμόνι» του πρωθυπουργού, επανέλαβε ότι πρέπει να αναλάβει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων και τις σχετικές διαβουλεύσεις. Ο ίδιος – όπως ισχυρίστηκε- ουδέποτε είπε ότι θα είναι εκείνος που θα επιλέξει τον πρωθυπουργό. Άλλωστε έχει ήδη δηλώσει ότι μόνο με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα λάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας- αλλιώς το ΠΑΣΟΚ, θα είναι «υπεύθυνο και χρήσιμο κόμμα» και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης χθες στις Σέρρες ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Ισχυρίζονται ότι θα επιλέξω εγώ τον πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Όταν υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις είναι και στα πρόσωπα. Ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Άρα, δεν θα πω εγώ “ποιος” σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όμως, κάποιοι ακόμη και αυτό το τόσο απλό θέμα, που συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης, εδώ το έχουν κάνει κορυφαίο ζήτημα. Γιατί; Διότι θέλουν να πείσουν το λαό οι γνωστοί μιντιάρχες ότι το δίλημμα είναι “Μητσοτάκης ή χάος”. Και απαντάμε και εδώ, από τις Σέρρες, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος, είναι οι κοινωνικές ανισότητες, είναι η απαξίωση του δημόσιου πλούτου, είναι οι υποκλοπές, είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές».

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο δικός του «οδικός χάρτης» είναι ξεκάθαρος και ως προς τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του όταν λάβει την Τρίτη διερευνητική εντολή, ενώ οι κ.κ Μητσοτάκης και Τσίπρας «παίζουν φτηνά παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού». Επισημαίνοντας ότι «η μόνη λύση είναι η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση, πρόοδο, προοπτική και ελπίδα για όλους τους Έλληνες», στρέφει τα πυρά του, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διαπιστώνοντας ότι ο πρώτος περιφρονεί τη βούληση των ψηφοφόρων και ο δεύτερος συζητά για κυβέρνηση συνεργασίας «γνωρίζοντας» ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είπε συγκεκριμένα από την κατάμεστη αίθουσα της κομματικής εκδήλωσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας:

«Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: “Δεν με ενδιαφέρουν οι πρώτες εκλογές, ψηφίστε με αλλά θα την παραδώσω την εντολή”. Τότε γιατί να τον ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Είμαστε μαραθωνοδρόμοι που δίνουμε σκυτάλη στις εθνικές εκλογές; Πρώτος γύρος, δεύτερος γύρος, τρίτος γύρος… μέχρι να βγει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Αν είναι δυνατόν! Αυτή είναι η πλήρης περιφρόνηση του συντάγματος και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ο κ. Τσίπρας τι λέει; “Συζητώ για κυβερνήσεις συνεργασίας, μόνο αν είμαι πρώτο κόμμα”. Μα δεν θα είναι πρώτο κόμμα, είναι ξεκάθαρο». Στο δε φινάλε της ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο διακύβευμα της κάλπης και υποστήριξε:

«Το δίλημμα στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι “ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία”. Το δίλημμα στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο στα χέρια του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη ή ένα κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το χρέος του ΠΑΣΟΚ, να οικοδομήσει ένα κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας, που δεν θα είναι κράτος ατιμωρησίας για τους ολιγάρχες και τους φίλους

Αναφερόμενος στα προγραμματικά προτάγματα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την ανάγκη διοχέτευσης του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να υπάρξει πανελλαδικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών που θα διατίθενται με φθηνό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια. Ανέδειξε την συνολική δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί το κόμμα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. «Κανένα στρέμμα αγροτικής γης σε ξένα συμφέροντα, αυτό το πατριωτικό σοσιαλιστικό κόμμα δεν θα επιτρέψει τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας από τα κοράκια των funds» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share