Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φράχτης στον Έβρο: «Φουντώνει» η αντιπαράθεση - «Καυτή πατάτα» εν όψει εκλογών το μεταναστευτικό

Στην κορυφή της επικαιρότητας το θέμα

1 Απριλίου 2023 11:34
Φράχτης στον Έβρο: «Φουντώνει» η αντιπαράθεση - «Καυτή πατάτα» εν όψει εκλογών το μεταναστευτικό
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι εκλογές ζυγώνουν και η πολιτική αντιπαράθεση «φουντώνει» για διάφορα θέματα, με τον φράχτη του Έβρου να καταλαμβάνει σημαντικό κομμάτι της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες.

«Εθνική επιταγή» για την ασφάλεια των συνόρων χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός χθες (31/3) από τον Εβρο την επέκταση του φράχτη, κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, και έβαλε το θέμα στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε πως αποτελεί «εθνική εξαίρεση» η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται υπέρ του τερματισμού της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου, και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο φράκτης θα ολοκληρωθεί έστω και με εθνικούς πόρους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυτοδυναμία στις εκλογές και έθεσε το δίλημμα «σταθερότητα ή επιστροφή στις περιπέτειες».

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης και ο «πόλεμος»

Η κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από το καθεστώς Μητσοτάκη, θα γίνει πράξη σε λίγες εβδομάδες, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες από την Καλαμάτα και το Αργος. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εθνικό σχέδιο ανάταξης της πατρίδας υπό την προμετωπίδα «δικαιοσύνη παντού», κάνοντας λόγο για αυξήσεις μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά όχι με τους αμετανόητους, ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από το STAR FORUM στη Λαμία. Ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ του φράχτη στον Εβρο, λέγοντας πως ο κ.Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια γιατί άρχισε να κατασκευάζεται από το ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτεθεί για το θέμα.

Από το ίδιο φόρουμ, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε πως τη σταθερότητα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές απ` όλα τα κόμματα, την έζησε στο πετσί του ο λαός τα τελευταία χρόνια.

«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την επέκταση του απάνθρωπου φράχτη του Έβρου για να κλείσει το μάτι τόσο στην ελληνική όσο και στην παν-Ευρωπαϊκή ακροδεξιά», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν.

«Τα συνορά μας είναι απαραβίαστα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να μπαίνει με παράνομο τρόπο στην πατρίδα μας», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η ιδέα του φράχτη είναι μια ιδέα που αφορά την Ελλάδα εσωτερικά όχι εξωτερικά. Ο φράχτης λοιπόν δε σώζει το θέμα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Η θάλασσα έχει σύνορα ή δεν έχει; Αν έχει σύνορα θα πρέπει να φυλάσσονται και για να φυλάσσονται θέλουν αποτελεσματικό Λιμενικό. Υπάρχει μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Μια θεώρηση πιο θολή, πιο διεθνιστική, που σου λέει ότι η χώρα πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει να έρχεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share