Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Λύνει τη σιωπή του" ο Κώστας Καραμανλής: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - Τι αναμένεται να πει για την τραγωδία στα Τέμπη, τις συμβάσεις και τις ευθύνες

Σε ακρόαση τρεις πρώην υπουργοί Μεταφορών

20 Μαρτίου 2023 09:14
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά του ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Την ίδια ώρα, σε αδιανόητες δηλώσεις προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την τραγωδία των Τεμπών

Για ακρόαση έχουν κληθεί και οι δύο πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει και αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Οι εργασίες της επιτροπής θα ξεκινήσουν στις 10:00.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο παραιτηθείς υπουργός θα αναφερθεί στη σύμβαση 717, την τηλεδιοίκηση και τη σύμβαση για τη Hellenic Train. Επίσης θα επιχειρηματολογήσει για το ποια κυβέρνηση επένδυσε στοn σιδηρόδρομο και ποια όχι και θα εξηγήσει γιατί δεν μίλησε ως τώρα, αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες του.

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής, φέρεται να λέει σε στενούς του συνεργάτες πως «παρακολουθώ τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην υπόθεση και εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Και είναι τουλάχιστον παράλογο να μη λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν, 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν τον έργο».

Τις επόμενες ημέρες στον ανακριτή οι τρεις σταθμάρχες

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι τρεις σταθμάρχες, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν οι δύο σταθμάρχες που είχαν βάρδια το μοιραίο βράδυ, αλλά και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συμβασιούχος σταθμάρχης θα υποστηρίξει στην απολογία του την ερχόμενη Παρασκευή (24.3) πως δεν αναχώρησε νωρίτερα από τη θέση του, αλλά παρέμεινε σε αυτή και 15 λεπτά παραπάνω. «Εργάστηκα επί 8 ώρες. Αναχώρησα στις 22:15, δηλαδή περίμενα ένα τέταρτο επιπλέον. Οι προϊστάμενοί μου, μου είχαν πει ότι 8ωρη εργασία θα προσφέρω και δεν δικαιούμαι υπερωρίες.

Εργαζόμουν από 1/2/2023 και ολόκληρο τον μήνα αναχωρούσα στις 22.15 παίρνοντας το τελευταίο τρένο για Βόλο, όπως μου είχαν πει οι προϊστάμενοί μου. Όταν αναχώρησα από την εργασία μου ήταν όλα τακτοποιημένα. Δεν υπήρχε κάποια εκκρεμότητα»

Επιπλέον, ο επιθεωρητής κυκλοφορίας που τοποθέτησε στις νυχτερινές βάρδιες τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις 30 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει: «Δεν είχα ειδοποίηση από κανέναν από τους τρεις σταθμάρχες βάρδιας (μεταξύ 22:00 – 23:00) ότι η IC62 είχε καθυστέρηση 55 λεπτά.

Τον σταθμάρχη που προφυλακίστηκε άλλοι τον εκπαίδευσαν, άλλοι τον πιστοποίησαν. Ως πιστοποιημένος σταθμάρχης μπορούσε να μπει βάρδια σε οποιονδήποτε σταθμό. Μετά τις 23.00 το βράδυ που θα ήταν μόνος του, είχε λιγότερη κίνηση. Επτά αμαξοστοιχίες θα περνούσαν, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εμπορικές και θα έκαναν απλώς διέλευση από τον σταθμό».

Την Τετάρτη η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Τα τρένα ξαναμπαίνουν στις ράγες από την Τετάρτη, σταδιακά σε όλη τη χώρα με νέες γραμμές να προστίθενται ανά πενθήμερο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη χθεσινή σύσκεψη του νεοσυσταθέντος Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας Σιδηροδρόμων για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας. «Έχουμε στα πολύ άμεσα σχέδια την αναβάθμιση και της επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share