Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 7,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 11,8% το ΠΑΣΟΚ - Ζητούν αλλαγή και κυβέρνηση συνεργασίας

Τι κατέγραψε η δημοσκόπηση;

16 Μαρτίου 2023 20:39
Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 7,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 11,8% το ΠΑΣΟΚ - Ζητούν αλλαγή και κυβέρνηση συνεργασίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκλογές 2023: Σημαντικά ευρήματα καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης (17/03), στο MEGA. Οι περισσότεροι ζητούν αλλαγή και κυβέρνηση συνεργασίας.

Με την ευκαιρία, αυτό είναι το νέο κόμμα με το όνομα «Βολτ». Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον στις 7,4 μονάδες.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Metron Analysis

  • ΝΔ 33,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ 26,3%
  • ΠΑΣΟΚ 11,8%
  • ΚΚΕ 7,5%
  • Ελληνική Λύση 5,2%
  • ΜΕΡΑ25 4,5%
  • Και το κόμμα Κασιδιάρη στο 4,6%.

Εκλογές 2023: Πότε θα γίνουν τελικά μετά την αλλαγή σχεδίων λόγω... Τεμπών - Τι είπε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς και το δημοσκοπικό «φαρμάκι» στην κυβέρνηση (Video)

Εκλογές 2023: Οριστικό «φρένο» στα σενάρια εκλογών στις 9 Απριλίου λόγω της τραγωδία στα Τέμπη έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το ενδεχόμενο αυτό είχε πέσει πάντως ήδη στο τραπέζι την πρώτη κιόλας μέρα μετά το δυστύχημα.

«Κάηκε» οριστικά το σενάριο εκλογών στις 9 Απριλίου

Πρόκειται για την «ταφόπλακα» ουσιαστικά στο σενάριο της προσφυγής στις κάλπες στις 9 Απριλίου, καθώς ο Πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του ότι το επόμενο διάστημα θα περάσουν ακόμα 10 νομοσχέδια από τη Βουλή, άρα αυτή δεν θα διαλυθεί την άλλη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους υπουργούς ότι η Βουλή θα κλείσει 7 Απριλίου, καλώντας τους να προτεραιοποιήσουν τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες.

Eκλογές στις 21 Μαΐου το επικρατέστερο σενάριο

Αν όλα πάνε με βάση τον σχεδιασμό, η προσφορότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες είναι η 21η Μαϊου, με την εξαγγελία τους μετά το Πάσχα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, εφόσον υπάρξουν δεύτερες εκλογές, που είναι εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο αυτές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, μετά τις Πανελλαδικές.

Οι Πανελλαδικές είναι κρίσιμες, καθώς, χρειάζονται περίπου 10 μέρες μετά τις πρώτες εκλογές για υπηρεσιακή κυβέρνηση και είναι αναγκαίο να υπάρχει υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας για τη διεξαγωγή τους.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα επανέλθει σε ένα σενάριο που ήταν στο παρελθόν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της διεξαγωγής τους στις 9 Απριλίου. Τελικά το σενάριο αυτό όμως βαίνει προς υλοποίηση, λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη.

Δημοσκοπικό «φαρμάκι» στην κυβέρνηση

Στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη, με τουλάχιστον 57 ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή του και αρκετούς ακόμα να έχουν τραυματιστεί, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και εν όψει εκλογών!

Ενώ όλα έδειχαν πως οδηγούμασταν στις κάλπες στις αρχές Απριλίου το δυστύχημα που συγκλόνισε, όχι μόνο την χώρα μας, αλλά κι όλο τον πλανήτη έφερε τα πάνω κάτω και στο πολιτικό σκηνικό! Η παράταση θεωρείται πλέον δεδομένη και στην κυβέρνηση τρέχουν και δεν φτάνουν. Κι ενώ όλα έδειχναν πως οριακά θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον όλα άλλαξαν.

Μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να περιμένουν τις πανελλαδικές μετρήσεις που θα έχουν αποτυπώσει τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη ωστόσο κάποιες μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτό που όλοι θεωρούν δεδομένο. Ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί πολύ σοβαρή ζημιά. Και πως αλλιώς να συμβεί δηλαδή.

Οι μυστικές αυτές δημοσκοπήσεις λοιπόν θέλουν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει χάσει περίπου 3 μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την φρικτή τραγωδία στα Τέμπη!

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share