Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Η δικογραφία «καίει» την Εύα Καϊλή: Στο «φως» το ένταλμα σύλληψης για το QatarGate - «Λείπουν εκατομμύρια ευρώ» (Video)

«Σοβαρές ενδείξεις ενοχής, υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια»

22 Φεβρουαρίου 2023 10:45
Η δικογραφία «καίει» την Εύα Καϊλή: Στο «φως» το ένταλμα σύλληψης για το QatarGate - «Λείπουν εκατομμύρια ευρώ» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το QatarGate και τη δράση της Εύας Καϊλή, αλλά και των άλλων υπόπτων για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, ο δικηγόρος της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, που παραμένει προφυλακισμένη για την εμπλοκή της στην υπόθεση διαφθοράς, το επονομαζόμενο Qatargate, Σβεν Μαρί μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε τους λόγους που τo προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε να παρατείνει την προληπτική κράτησή της.

Το Politico έχει στην κατοχή του το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, όπου περιγράφεται μεταξύ άλλων ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που δρούσε με βάση τις οδηγίες του υπουργού Εργασίας του Κατάρ.

Στο ρεπορτάζ του έγκριτου μέσου υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η βελγική Αστυνομία ανακάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μια επιχείρηση που αποκάλυψε το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό το ποσό όμως πρέπει να ήταν απλώς η κορυφή του «παγόβουνου» αναφέρει η ιστοσελίδα, αφήνοντας να εννοηθεί οτι στο «γαϊτανάκι» της διαφθοράς κυκλοφορούσαν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά πόσά.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης για την Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» βρέθηκαν στα χέρια των κύριων υπόπτων στο Qatargate.

Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ». Η λεπτομέρεια αυτή είναι ένα μόνο από τα πολλά εντυπωσιακά στοιχεία στο έγγραφο, τμήματα του οποίου έχουν ήδη δημοσιευτεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το Politico.

Το ένταλμα αναφέρει, επίσης, ότι η Καϊλή έκανε τηλεφωνήματα στον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο άλλους μη κατονομαζόμενους ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος είναι ο Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι από το 2021.

Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διηύθυνε επί τόπου τη δράση του κυκλώματος του μέσω του Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης συνελήφθη και ομολόγησε ότι δωροδοκούσε ευρωβουλευτές μετά από συμφωνία με τις Αρχές.

«Ο υπουργός Εργασίας», αναφέρει το ένταλμα, «φαίνεται να ήταν ο άνθρωπος που ήλεγχε τις δραστηριότητες του Παντσέρι». Αυτός που συμμετείχε επίσης ήταν ο βοηθός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Το ένταλμα παρουσιάζει τον Τζόρτζι ως τον ενδιάμεσο κρίκο που συνέδεε τον Παντσέρι με την Καϊλή. «Η έρευνα δείχνει ότι οι εντολές δόθηκαν από τον Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορούμενης», προσθέτει, αναφερόμενος στην Καϊλή.

H μυστηριώδης Ολλανδέζα

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Στο ένταλμα επισημαίνεται ένα περιστατικό όταν ο Παντσέρι ήταν οργισμένος με την Καϊλή που μιλούσε με μια μυστηριώδη γυναίκα «την Ολλανδέζα». «Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδέζα», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος πίστευε ότι είχε «υπερβεί τα όρια».

Ο Παντσέρι μετέφερε την ενόχλησή του στον Τζόρτζι: «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», είπε ο πρώην ευρωβουλευτής στον σύντροφο της Καϊλή, σύμφωνα με το έγγραφο. Το Politico δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα της «Ολλανδέζας». Το «δεύτερο διαμέρισμα» της Καϊλή

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να αποπληρώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοραστεί στο όνομά της, κάτι που θεωρήθηκε ως απόδειξη ότι γνώριζε το εισόδημα του συντρόφου της από το Qatargate.

Τζόρτζι και Καϊλή αρνούνται οποιαδήποτε παράβαση, όπως επίσης και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ο δικηγόρος του Τζόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Λείπουν εκατομμύρια;

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση μετά από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το αν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής δημόσιας διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους. Από αυτά 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται επίσης σε περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό υπολείπεται κατά πολύ των «αρκετών εκατομμυρίων» που αναφέρονται στο ένταλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά με την ασυμφωνία, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών των υπόπτων που εμπλέκονται στο Qatargate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

«Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν», αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

«Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους», ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου. Το ένταλμα παρουσιάζει μια διαφορετική εκτίμηση: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share