Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Η ημερομηνία που «κλειδώνει» και η εναλλακτική της κυβέρνησης (Video)

Τσίπρας – Ανδρουλάκης, δύο ξένοι στο ίδιο αεροπλάνο

10 Φεβρουαρίου 2023 07:27
Εκλογές 2023: Η ημερομηνία που «κλειδώνει» και η εναλλακτική της κυβέρνησης (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκλογές 2023: Σε δύο ερωτήματα καλείται να δώσει απάντηση η Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο αφορά το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Δείτε επίσης: «Στοπ» στο κόμμα του Κασιδιάρη: Πέρασε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία - «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ

Και αυτό γιατί ενώ όλα έδειχναν ότι οι κάλπες θα στηθούν το πιθανότερο στις 9 Απριλίου, φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι στους σχεδιασμούς που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν υπολογιστεί και το πότε θα στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία.

Τώρα που οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μελετά το ενδεχόμενο να πάει τις εκλογές πιο πίσω, επανήλθαν οι εισηγήσεις όσων υποστήριζαν έτσι και αλλιώς από την αρχή ότι καλύτερη ημερομηνία των πρώτων εκλογών είναι η 21η Μαΐου. Σε αυτήν την περίπτωση οι δεύτερες εκλογές, με τον νέο εκλογικό νόμο, θα γίνονταν περίπου ένα μήνα μετά. Ο μόνος προβληματισμός σε αυτήν την περίπτωση είναι το θέμα που αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, εάν και υπάρχουν φωνές που υποστήριζαν ότι θα έχουν τελειώσει αυτές που αφορούν τους περισσότερους υποψηφίους για τα ΑΕΙ.

Πάντως για την ώρα το κυρίαρχο σενάριο παραμένει αυτό του Απριλίου, αλλά το Μαξίμου κρατά στάση αναμονής.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά την υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν δύο συγκεκριμένα στοιχεία, που αφορούν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.

Και οι δύο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ποντάρει στην «τιμωρητική» απέναντι στη Ν.Δ. ψήφο πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη. Αυτός είναι ο λόγος που ο μεν Αλέξης Τσίπρας ψήφισε παρών και ο Κυριάκος Βελόπουλος, μετά από ημέρες… αφωνίας όχι.

Στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουν πάντως ότι η στάση τους εξέθεσε και τους δύο, κάτι που θα καταγραφεί και στην κάλπη, καθώς σημαντικότερο από κάποιες ευκαιριακές ψήφους είναι το γεγονός ότι με λιγότερα κόμματα εντός Βουλής, ενισχύονται οι πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Από τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στη Ν.Δ. το κυβερνητικό κόμμα προηγείται στο τέλος της… ημέρας, πέραν των μικροκομματικών σχεδιασμών της αντιπολίτευσης θα είναι κερδισμένη η Νέα Δημοκρατία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολιτικός σχεδιασμός Μαξίμου και Πειραιώς πλέον περιμένει τις πρώτες δημοσκοπήσεις στις οποίες δεν θα καταγράφεται το κόμμα Κασιδιάρη για να «διαβάσουν» πού θα πάνε οι ψήφοι εκείνων που δήλωναν εν δυνάμει ψηφοφόροι του, αλλά και πώς θα επηρεάσει συνολικά την εικόνα των κομμάτων. Με βάση αυτό θα κάνουν τις αναγωγές στο κομμάτι των εδρών, ώστε να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα στο πεδίο του «μπλόκου» στο κόμμα Κασιδιάρη. Τέλος στο Μαξίμου πιστεύουν ότι παρά τις προσπάθειες που έκανε ο Τσίπρας, με το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενος την πρόταση Αλιβιζάτου, φαίνεται ότι η ρήξη είναι πολύ μεγαλύτερη, από ό,τι αρχικά υπολόγιζε η Κουμουνδούρου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Τσίπρας – Ανδρουλάκης, δύο ξένοι στο ίδιο αεροπλάνο

Στις Βρυξέλλες και με κτυπήματα κάτω από τη μέση συνεχίστηκε χθες ο πόλεμος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Αφορμή στάθηκε η παρουσία των δύο στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η Κουμουνδούρου ξεκίνησε από νωρίς τις επιθέσεις. Μία φωτό του Αλέξη Τσίπρα με τζιν παντελόνι, κάζουαλ μπουφάν και σπορ παπούτσια στο διάδρομο του αεροδρομίου κατέκλυσε τα social media. Οι λεζάντες έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε χωρίς το κοστούμι εργασίας και μάλιστα σε οικονομική θέση. Την ίδια ώρα από τον Τομέα Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν επιλεκτικά τηλέφωνα για να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους ότι, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ταξίδεψε business class. Ο στόχος προφανής, βγαλμένος από τη δεκαετία του ’80. Ο λαϊκός ηγέτης απέναντι στο «λευκό κολάρο» των Βρυξελλών…

Τα τηλέφωνα όμως της Κουμουνδούρου δε σταματούσαν εδώ. Οι δημοσιογράφοι έπαιρναν «πληροφορίες» ότι Τσίπρας και Ανδρουλάκης ήταν σαν «ξένοι» στο αεροπλάνο, δεν είχαν καμιά προσωπική επικοινωνία. Και πως έτσι σκόπευαν να συνεχίσουν και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Πάντα έτσι ήταν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ούτε βρίσκονταν ούτε συνομιλούσαν, ούτε καν φωτογραφίζονταν μαζί. Και αυτό επειδή δεν το ήθελε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: ούτε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά το ήθελε), καθώς η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα έστω και ως παρατηρητή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών ήταν πάντα αγκάθι στη σχέση ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. – ΕΣΚ αλλά και στη σχέση ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. – ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, πέραν της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης (σ.σ.: δυστυχώς και κατά της ίδιας του της χώρας), μιλώντας για «διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», ενημέρωσε για τη συζήτηση που οργανώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Αμέσως ήρθε η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του προσερχόμενος στην προσύνοδο του PES “ξέχασε” να αναφέρει ότι η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μάντζος, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει ότι είναι η πολλοστή φορά, μετά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2022, που ο κ. Ανδρουλάκης και η πολιτική του ομάδα (σ.σ.: δηλαδή οι Ευρωσοσιαλιστές) ζητούν κάτι τέτοιο.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share