Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: «Έδειξε» ημερομηνία ο Μάκης Βορίδης - Εντός Απριλίου η πρώτη κάλπη (video)

Όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών

30 Ιανουαρίου 2023 11:42
Εκλογές 2023: «Έδειξε» ημερομηνία ο Μάκης Βορίδης - Εντός Απριλίου η πρώτη κάλπη (video)
Πηγή φωτογραφίων: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ&ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντός Απριλίου θα γίνουν οι πρώτες εκλογές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή τους στις 2 ή 9 Απριλίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην κοπή της πίτας της ΔΗΜ.ΤΟ. Ζαχάρως, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, που εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα διεξαχθούν στις 2 ή στις 9 Απριλίου.

Ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι, αν τελικά οι εκλογές γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, θα έχουμε τη διάλυση της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά αυτό -όπως τόνισε- είναι καθαρά απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος, για να πάρει την τελική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

«Τώρα για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Επομένως αυτός είναι ο χρόνος. Απλώς για να γίνουν Απρίλιο ή Μάιο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει νωρίτερα.

Άρα αν κανείς σκεφτεί ότι οι ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι δύο που συζητάμε όλοι, η 2η και η 9η Απριλίου, διότι μετά είναι το Πάσχα και θα πάμε πιο πίσω, αν ο πρωθυπουργός πάει σε αυτές τις ημερομηνίες, θα πρέπει κανείς να περιμένει τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Άρα ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου αυτός, αλλά ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως να μετακινήσει τις πρώτες εκλογές λίγο αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Εκλογές 2023: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις - Τι αναμένεται να καθορίσει την ψήφο των πολιτών (video)

Στα ίδια επίπεδα εκτιμάται η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2023, στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις των Prorata και MRB. Τα δύο κόμματα έχουν απόσταση γύρω στις 5 ποσοστιαίες μονάδες ενώ το βασικό κριτήριο που φαίνεται ότι θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών είναι η οικονομία.

Ας δούμε αναλυτικά τι δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με την Prorata , η ΝΔ συντηρεί προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (31 – 26%), το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 9%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 15,5%.

Δείτε επίσης: «Ο Παύλος ιδρύει βασιλικό κόμμα» - Άνω κάτω η Ελλάδα πριν τις εκλογές

Αναλυτικά:

  • 31% Νέα Δημοκρατία
  • 26% ΣΥΡΙΖΑ
  • 9% ΠΑΣΟΚ
  • 4,5% ΚΚΕ
  • 3,5% Ελληνική Λύση
  • 3% ΜέΡα25
  • 2% Έλληνες

Προβάδισμα 5,9 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η MRΒ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,5% (από 11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 2,9% (από 3%) και το κόμμα Έλληνες 2,5% (από 2,6%). Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος (7,6% λευκό/άκυρο/αποχή – 8,4% δεν ξέρω/δεν απαντώ).

Βαδίζοντας προς τις κάλπες, αυτό που -κατά πρώτο λόγο- θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών, είναι, σύμφωνα με τις δύο δημοσκοπήσεις, η οικονομία.

Ειδικότερα, στην ερώτηση της Prorata «Ποιο από τα παρακάτω θέματα θα επηρεάσει περισσότερο τη ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;» οι συμμετέχοντες απάντησαν:

  • Οικονομία: 31%
  • Διαφθορά – Πολιτικά σκάνδαλα: 19%
  • Εξωτερική πολιτική – Εθνικά Θέματα: 15%
  • Ανεργία – Συνθήκες εργασίας: 9%
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας – Περίθαλψη: 7%
  • Εγκληματικότητα – Δημόσια Ασφάλεια: 4%
  • Παιδεία – Εκπαίδευση: 3%
  • Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: 3%
  • Άλλο: 3%
  • ΔΞ/ΔΑ: 6%

Στην MRB, οι πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση σε ποσοστό 88,6% απάντησαν πως θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share