Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πρόταση μομφής: Αυτό είναι το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - Σύσσωμο το «όχι» από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας (video)

Η διαδικασία που ακολούθησε της μεγάλης κόντρας μεταξύ των κομμάτων της Βουλής

27 Ιανουαρίου 2023 15:11
Πρόταση μομφής: Αυτό είναι το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - Σύσσωμο το «όχι» από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καταψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία υποβλήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση δυσπιστίας, μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς μετά την ηλεκτρονική καταμέτρηση 156 βουλευτές ψήφισαν «όχι», 143 «ναι», ενώ δεν ψήφισε κανείς «παρών» σε σύνολο 299 ψήφων.

Η συζήτηση διήρκησε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας. Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, την δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ομιλητές.

Δείτε επίσης: «Σφυροκόπημα» Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τις υποκλοπές: «Στην επιστολή Ράμμου δεν υπάρχουν ονόματα, πού τα βρήκατε κ. Τσίπρα;»

Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.

Η σημερινή διαδικασία είχε αρκετές εντάσεις, με εκατέρωθεν βέλη να εξαπολύονται. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξαν να πλήξουν επί προσωπικού τον πολιτικό τους αντίπαλο, με την φράση «συνένοχος ή βλαξ» να χρησιμοποιείται από αμφοτέρους.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων των δύο κυβερνήσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πλήξει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ενορχηστρωτή του κυκλώματος παράνομων παρακολουθήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε στον κ. Τσίπρα ότι ουδέποτε έλαβε επιστολή από τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ κι ότι δεν υπήρχε λίστα με ονόματα, τα οποία προφασίστηκε ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share