Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Όλος ο στόλος στο πέλαγος και αερομαχίες πάνω από τα νησιά - Τραβά το σχοινί ο Ερντογάν

Το πάνε στα άκρα οι γείτονες!

9 Ιανουαρίου 2023 21:56
Συναγερμός στο Αιγαίο: Όλος ο στόλος στο πέλαγος και αερομαχίες πάνω από τα νησιά - Τραβά το σχοινί ο Ερντογάν
(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κατάσταση στο Αιγαίο για ακόμη μια φορά... μυρίζει μπαρούτι εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, με τις παραβάσεις να συνεχίζονται, αφού τη Δευτέρα (9/1) 20 μαχητικά αεροσκάφη, 16 εκ των οποίων οπλισμένα, πέρασαν από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Όπως μετέδωσε το OPEN ακολούθησαν αναχαιτίσεις που εξελίχθηκαν σε σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Οι εμπλοκές που καταγράφηκαν ήταν συνολικά 11. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ έχει προγραμματιστεί μία σειρά αεροναυτικών ασκήσεων από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, τη στιγμή που κάνουν επιθέσεις... και εντός συνόρων.

Η απάντηση και ο Ερντογάν

Ειδικότερα την Τετάρτη (11/1) ξεκινά η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Τρίαινα» στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Ψαρών με τη συμμετοχή μίας κανονιοφόρου και τεσσάρων μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα ηχηρή απάντηση αναμένεται να δώσει το Πολεμικό Ναυτικό και την επόμενη εβδομάδα με την άσκηση «Αστραπή» όπου σχεδόν όλες οι μονάδες του Στόλου αναμένεται να βγουν στο Αιγαίο προκειμένου να ασκηθούν σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.

Με το κρεσέντο απειλών εναντίον της Ελλάδας να συνεχίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια νέα επίδειξη ισχύος προαναγγέλλει ενίσχυση του τουρκικού οπλοστασίου το 2023, σε αέρα ξηρά και θάλασσα.

«Θα βγάλουμε το Εθνικό μας Αεροσκάφος Μάχης από το υπόστεγο και θα το δείξουμε σε όλο τον κόσμο. Θα πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές πτήσεις και ενσωματώσεις πυρομαχικών του Bayraktar K?z?lelma, του μαχητικού μας μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους… Θέτουμε σε λειτουργία το Anadolu, το οποίο θα είναι το πρώτο πλοίο SIHA στον κόσμο, φέτος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε το ναύσταθμο Γκιολτούκ, όπου κάνει δοκιμές το πρώτο από τα έξι τουρκικά υποβρύχια «PIRI REIS» εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, θυμίζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Έξι μίλια είναι το μέγιστο που μπορεί να φτάσουν. Πέραν αυτού, δεν αποδεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων. Εμείς λέμε στην Ελλάδα, μην κάνετε λάθος υπολογισμούς. Μην πάρετε το λάθος δρόμο. Μην παρασυρθείτε σε λάθος δραστηριότητες. Και λέμε να μάθετε από την ιστορία», σημείωσε ο ίδιος.

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις στο πεδίο, ασκούνται συνεχώς σε ξηρά, αέρα και θάλασσα και είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε σενάριο τουρκικής κλιμάκωσης. «Δεν φοβόμαστε κανέναν. Παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share