Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μαρία Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της Ευρωβουλευτού της ΝΔ ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας

Υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ

15 Δεκεμβρίου 2022 17:45
Μαρία Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της Ευρωβουλευτού της ΝΔ ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της κας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών. Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη έκανε την πρώτη της δήλωση μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatagate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εύα Καϊλή: Ποινική έρευνα για την ευρωβουλευτή και στην Ελλάδα - Ελέγχεται για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (Video)

Εισαγγελική έρευνα από την οικονομική εισαγγελία διατάχθηκε για την Εύα Καϊλή. Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη η ευρωβουλευτής θα ελεγχθεί από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για το εάν έχει τελέσει αδικήματα όπως δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια της έρευνας, όπως τονίζουν εισαγγελικές πηγές, είναι η Εύα Καϊλή μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Παράλληλα, νέες εξελίξεις έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση της Εύας Καϊλή, η οποία βρίσκεται κρατούμενη στις φυλακές των Βρυξελλών και το σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι να προφυλακίζεται.

Για ποιες πράξεις θα ελεγχθεί η Εύα Καϊλή

Η παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος με την έρευνα να ανατίθεται σε δύο επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι καλούνται να διακριβώσουν εάν η ευρωβουλευτής προέβη στην τέλεση αξιόποινων πράξεων:

  • της δωροληψίας πολιτικού προσώπου,
  • της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4
  • του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και
  • τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μπαρδάκης παρήγγειλε στους 2 εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομική πορείας της έρευνας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της εν Ελλάδι ποινικής έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

Όπως προβλέπει το Άρθρο 57 παράγραφος 4 «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share