Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εύα Καϊλή: Τι υποστήριξε στις βελγικές Αρχές - Οι πρώτες πληροφορίες από την κατάθεσή της και το αίτημα για «βραχιολάκι» (video)

Τα «ρίχνει» στον σύντροφό της;

12 Δεκεμβρίου 2022 15:49
Εύα Καϊλή: Τι υποστήριξε στις βελγικές Αρχές - Οι πρώτες πληροφορίες από την κατάθεσή της και το αίτημα για «βραχιολάκι» (video)
Φωτογραφία αρχείου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πληροφορίες από την κατάθεση που έδωσε η Εύα Καϊλή στις Αρχές σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που κατηγορείται, έρχονται στη δημοσιότητα την τελευταία ώρα μέσα από βελγικά δημοσιεύματα.

Ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Αρεταίος από τις Βρυξέλλες μετέφερε στο T-live και στην Τατιάνα Στεφανίδου τις πληροφορίες. Είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε πληροφορίες για τα όσα η ίδια έχει ισχυριστεί.

«Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η κα Καϊλή στην κατάθεσή της εκφράζει έκπληξη για όλη αυτή την έρευνα, λέγοντας προφανώς ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Και επίσης, είχε επιστήσει την προσοχή στον σύντροφό της για τις επαφές που είχε με τους ανθρώπους του Κατάρ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι όποιες πληροφορίες/διαρροές είναι ιδιαίτερα φειδωλές στο Βέλγιο. Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις είναι αυτή η έκπληξη εκ μέρους της κας Καϊλή» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αρεταίος στην Τατιάνα Στεφανίδου. Τα «ρίχνει» στον σύντροφό της η Εύα Καϊλή;

Εύα Καϊλή: «Αυτά τα βρίσκουμε μόνο σε σπίτια ναρκεμπόρων» - Αποκαλυπτικές περιγραφές από τη σύλληψή της (Video)

Με νέο δημοσίευμά της, η Le Soir περιγράφει την επιχείρηση των βελγικών Αρχών που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων κι η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Ειδική μονάδα της αστυνομίας περίμενε υπονομετικά έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι - τον σύζυγό της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - καθώς λόγω της ασυλίας της κυρίας Καϊλή δεν μπορούσε να γίνει επιδρομή στο σπίτι, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τον ρόλο του Τζιόρτζι, η βελγική εφημερίδα γράφει ότι πρόκειται για έναν εκ των επικεφαλής της ΜΚΟ «Fight impunity» και έναν από τους βασικούς υπόπτους της επιχείρησης κατά της διαφθοράς που οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν εκείνο το πρωί (σ.σ. της 9ης Δεκεμβρίου) και σχεδίαζαν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου.

Τον φάκελο χειρίζονταν μετρημένοι στα δάχτυλα ερευνητές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης δεν καταγράφηκαν στην εθνική βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας «προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές».

Κρίσιμο πρώτο βήμα για τα μέλη της ομάδας κατά τη διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του Τζιόρτζι - με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν, «μια σύλληψη που αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους» όπως γράφει η Le Soir.

Στο πλαίσιο των ερευνών ελέγχθηκαν τα σπίτια αρκετών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιωματούχων και πάνω από όλα το σπίτι στις Βρυξέλλες του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ, Fight Impunity, Αντόνιο Παντζέρι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά καθώς ο Παντζέρι θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης «που ερευνάται για χρηματοδότηση από ξένο κράτος - εν προκειμένω το Κατάρ - για να επηρεάσει με χρήματα και δώρα πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στο δημοσίευμα γίνεται - στη συνέχεια - μια σύντομη αναφορά στον Παντζέρι, αλλά και στον Λούκα Βισεντίνι, καθώς και σε ένα τέταρτο άτομο ιταλικής καταγωγής με ενεργό δράση στην κοινότητα των ΜΚΟ, τον «κύριο Τ.». Παράλληλα, σημειώνεται πως έγιναν έρευνες που αφορούσαν τους Βέλγου Ευρωβουλευτές, Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα.

Μέχρι το μεσημέρι η επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχής. Είχαν ανακαλυφθεί χρήματα και είχαν κατασχεθεί αρκετά terabytes ψηφιακών δεδομένων. Παράλληλα είχαν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνο και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ αρκετά γραφεία βοηθών είχαν σφραγιστεί για περαιτέρω έλεγχο, σημειώνει η Le Soir.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share