Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εύα Καϊλή: Πολιτική θύελλα μετά το σκάνδαλο - Ο πρώην ευρωβουλευτής που θεωρείται ο «εγκέφαλος»

Εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση

10 Δεκεμβρίου 2022 18:43
Εύα Καϊλή: Πολιτική θύελλα μετά το σκάνδαλο - Ο πρώην ευρωβουλευτής που θεωρείται ο «εγκέφαλος»
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει εν μέσω του Μουντιάλ στο Κατάρ το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή. Για τέσσερις μήνες παρακολουθούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Εύα Καϊλή οι βελγικές αρχές, πριν πέσει στα χέρια τους μαζί με άλλους αξιωματούχους την Παρασκευή, σε ευρεία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Τα δημοσιεύματα από το Βέλγιο αναφέρουν πως πέρασε το βράδυ της στα κρατητήρια, ενώ στο σπίτι της βρέθηκαν σακούλες με χρήματα. Για την υπόθεση αναμένονται επίσημης ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής ότι οι βελγικές αρχές έχουν ζητήσει από τις ελληνικές, μέσω της Interpol, να γίνουν έρευνες και στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά εφημερίδα Le Soir η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο ενώ στο σπίτι της φέρεται να βρέθηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα! Στο ίδιο Μέσο, μάλιστα, γίνεται λόγο για επ' αυτοφώρω σύλληψη -ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία- τόσο της ίδιας όσο και τους πατέρα της ο οποίος από την πλευρά του φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα που ήταν γεμάτη με χαρτονομίσματα. Σημειώνεται πως ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και συνεργάτης της ομάδας S&D. Ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Πιστεύεται πως ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής αποτελεί τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος που ενδέχεται να κρύβεται πίσω από την υπόθεση, καθώς στο σπίτι του στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Soir». Επιπλέον έχουν ήδη εκδοθεί και εκτελεστεί εντάλματα σύλληψης της συζύγου του και της κόρης του στο Μπέργκαμο. Ο Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ οι βελγικές αρχές έκαναν έρευνα και στο γραφείο της Fight Impunity, χωρίς να υπάρξει κάποιο εύρημα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ξετάζεται επίσης , αν ο Πανκέρι καθοδηγούσε τους βοηθούς των Ευρωβουλευτών.

Οι άλλοι συλληφθέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». Oπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Τι είχε υποστηρίξει για το Κατάρ

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τα όσα είχε υποστηρίξει η Εύα Καϊλή στην Ευρωβουλή προκαλώντας αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια. Με επιστολή της στα τέλη του Νοεμβρίου έκανε λόγο για... «ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», καθώς κατήργησε το βάρβαρο σύστημα «kafala». «Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Εγώ μόνη είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και τη μείωση του κατώτατου μισθού» είχε σημειώσει μεταξύ άλλων.


 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share