Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα...» - Οι 7 τομές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις (Video)

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε»

8 Δεκεμβρίου 2022 13:23
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα...» - Οι 7 τομές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις (Video)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Στα τέλη του Αυγούστου από αυτό εδώ το βήμα είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να αναβαθμιστεί η λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Το έκανα μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει όλα τα βήματα με μια γενναία θεσμική απάντηση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία των επικοινωνιών των πολιτών».

«Είναι μια σύνθετη διαδικασία γιατί σε αυτή προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας και παράλληλα δεν πρέπει να αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Το 1994 μόλις ένας στους 200 Έλληνες είχε κινητό και το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος όταν υιοθετήθηκε η πρώτη νομοθεσία. Από τότε επιδείχθηκαν μηδενικά αντανακλαστικά στις εξελίξεις.

Το σημερινό νομοσχέδιο απαντά σε όλα και άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν όπως η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κοινή βάση πρέπει να είναι και μια παραδοχή ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία βασικών βραχιόνων του κράτους. Η χώρα μας γειτονεύει με πολλούς κινδύνους και είναι στο κέντρο πολύπλοκων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και απαιτεί διαρκή και συνεχή εγρήγορση».

Ενώ, «συγγνώμη» για τις δηλώσεις που έγιναν αναφορικά με την Ελλάδα και στις οποίες είχε πει ότι η χώρα μας «εξαπάτησε για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Οι 7 τομές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε επτά τομές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Για τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ σημείωσε πως θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. «Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ. Παράλληλα, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ και μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Δεύτερον, γίνεται πιο αυστηρός και σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι εκείνος που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Τρίτον, τίθεται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Θα μπορεί να την ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα είναι σαφές και θα πρέπει να συμφωνούν δυο και όχι ένας εισαγγελέας. Όταν η άρση του απορρήτου θα αφορά αιρετούς θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Τέταρτον η ενημέρωση όποιο τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά την παρέλευση 3 ετών. Η διαδικασία θα πρέπει να τηρεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο για να είναι ξεκάθαρες όλες οι ενέργειες. Σε περίπτωση διαφωνίας θα καταγράφεται η άποψη της μειοψηφίας.

Πέμπτη τομή το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ισχύουσα αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού. Τα αρχεία θα καταστρέφονται έξι μήνες μετά αλλά το αρχείο 10 χρόνια μετά.

Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλλει ως άδικη.

Έκτον, απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού και πλέον θα συνιστά κακούργημα και θα επισύρει έως 10 έτη κάθειρξη. Και η εμπορία και η κατοχή που εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019 θα τιμωρείται επίσης.

Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτει εκτός νόμους την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων.

Οχυρώνεται η κυβερνοασφάλεια με δυο τομές. Συνενώνονται όλες οι δομές που είναι διάσπαρτες και ενσωματώνονται 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα».

«Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και δεν είναι μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας όπως υποστηρίχθηκε από πολλούς αναλυτές. «Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας οι εθνικοί κίνδυνοι δεν εξαντλούνται και παίρνουν τη μορφή ασύμμετρων επιθέσεων.

Αποτελεί ή δεν αποτελεί υπό προϋποθέσεις η συστηματική διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού ψεύτικων ειδήσεων; Θυμηθείτε την εισβολή στο Καπιτώλιο. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι ελαστικό αλλά ούτε και στατικό. Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται απέναντι στην αμφισβήτησή της.

Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ και σημαντικό να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν. Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό κάποιοι φτιάχνουν τον δικό τους. Ένα εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας που περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, ηθοποιούς τηλεπερσόνες. Απ’ όλους έχει ο μπαξές και δεν δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από εκείνους που έστησαν τη σκευωρία της Novartis.

Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές».

Όπως τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, «το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Δεν θα σας επιτρέψουμε να παίξετε κανένα παιχνίδι και δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον Τουρκικό Τύπο.

Η κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα και όχι στα λόγια οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν τα μέσα. Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από εκείνους που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες και καταψήφισαν όλους τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της και θα βγάλει άκρη σε αυτό τον σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης.

Ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο και δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας θα βρει πάτημα να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες αλλά θα συνεχίσετε να δηλητηριάζετε το πολιτικό κλίμα.

Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γινόντουσαν επί ημερών σας πέραν εκείνων του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Εσείς κυβερνούσατε κ. Τσίπρα. Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ για να διευκολύνετε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις;».

«Υπήρχε και δεύτερος εισαγγελέας εφετών τον οποίο κατάργησε το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε εισαγγελέας ο οποίος αρνείτο να υπογράφει σωρηδόν τα αιτήματα που του έστελνε μαζικά ο κ. Ρουμπάτης. Τον βγάλατε τον δεύτερο εισαγγελέα για να υπογράφονται τα αιτήματα και εσείς μας κουνάτε και το δάχτυλο», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε»

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Αν συμφωνούμε σε κάτι με τον κ. Τσίπρα είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Άρα το χθες θα το αναζητήσει και θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια και κανείς δεν έχει άλλοθι ώστε να μην ψηφίσει επί της αρχής το νέο πλαίσιο. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στον δημόσιο διάλογο.

Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει θεσμικά για να μπορούμε να είμαστε πιο κατοχυρωμένοι και να προστατευόμαστε από εθνικούς κινδύνους. Αν καταψηφίσετε θα λέτε όχι σε όλα τα παραπάνω. Θα λέτε όχι στη διαφάνεια και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις εθνικές κάλπες και το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πυκνό και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλη τοξικότητα.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Μη σύρετε άλλο στον βούρκο τη δημοκρατία μας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share