Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΥΠΕΞ σε Λιβύη για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Εμείς δεν συνάπτουμε παράνομα «μνημόνια»

«Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές»

7 Δεκεμβρίου 2022 18:02
ΥΠΕΞ σε Λιβύη για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Εμείς δεν συνάπτουμε παράνομα «μνημόνια»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απάντησε για το διάβημα διαμαρτυρίας της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης σχετικά με τις έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Δείτε επίσης: Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Πελοπόννησο - Απλώνει καλώδια το πλοίο της ExxonMobil (Video)

«Η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Λιβύης το πρωί της Τετάρτης (7/12).

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήρθε, λοιπόν, μέσω του κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος αρχικά τόνισε: «Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα “μνημόνια” που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως: «Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.

Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

Φυσικό αέριο: Πρόταση για πλαφόν από την Κομισιόν - Στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τον επόμενο μήνα (Video)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μπει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις τιμές του φυσικού αερίου, με σκοπό να αποφευχθούν οι υπερβολικές αυξήσεις, τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει στον τομέα της ενέργειας.

Μετά από μήνες διαμάχης και επίπονων διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα ανώτατο όριο τιμών στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το όριο αυτό είναι πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά κάτω από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στην ήπειρο το περασμένο καλοκαίρι.

Το συγκεκριμένο εργαλείο εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF της Ολλανδίας υπερβούν αυτό το επίπεδο για δύο εβδομάδες και το χάσμα μεταξύ των τιμών TTF και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερο από 58 ευρώ για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Η πρόταση θα χρειαστεί την καθολική έγκριση από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, αλλά έρχεται μετά από μήνες πίεσης από ορισμένα κράτη-μέλη για δράση με σκοπό τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, που έχει αποδειχθεί καταστροφικό για ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα απείλησε την Τρίτη να μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυξάνοντας την προοπτική μιας νέας ανόδου των τιμών.

Διχασμένη η ΕΕ για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Όπως έχει καταστεί σαφές, η Ευρώπη είναι διχασμένη ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και αγωνίστηκε να βρει μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν απ' όλα τα μέλη.

Καθώς το μπλοκ δίσταζε, η Γερμανία προχώρησε με το δικό της πρόγραμμα για την προστασία των καταναλωτών, εξοργίζοντας τους γείτονες που ζήτησαν μια ενιαία προσέγγιση.

Η ΕΕ έχει ήδη κινηθεί για να περιορίσει τη ζήτηση -με εθελοντικούς κυρίως στόχους- και έχει σχεδιάσει μέτρα ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους απροσδόκητους φόρους των ενεργειακών εταιρειών για να μειώσουν το βάρος των νοικοκυριών.

Ωστόσο, η Κομισιόν μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να εφαρμόσει κάποιο πλαφόν, παρότι εδώ και πολλούς μήνες έχουν διεξαχθεί τόσες σύνοδοι κορυφής και διαπραγματεύσεις.

Πιέσεις στην Κομισιόν να λάβει περαιτέρω μέτρα για το φυσικό αέριο

Χώρες, υπό την καθοδήγηση Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βελγίου, ζήτησαν δράση από την Κομισιόν πριν την απόφαση για ένα ευρύτερο πακέτο με σκοπό τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων του μπλοκ κάλεσαν τον περασμένο μήνα ομόφωνα τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ να προτείνει μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία επεξεργάζεται τη νομοθεσία στο μπλοκ- έχει επίγνωση των κινδύνων που μπορεί να εγκυμονεί ο περιορισμός των τιμών για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ακριβώς τη στιγμή που τα κράτη επιδιώκουν να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες πηγές. Τέτοιες ανησυχίες έχει εκφράσει και η Γερμανία.

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί πρώτα από τους υπουργούς Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να προτείνουν τροποποιήσεις στον κανονισμό.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share