Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Διπλή» δημοσκόπηση: Αυτός είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Οι απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης και την παιδική κακοποίηση

Τι απάντησαν οι πολίτες;

30 Νοεμβρίου 2022 21:25
«Διπλή» δημοσκόπηση: Αυτός είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Οι απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης και την παιδική κακοποίηση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο δημοσκοπήσεις βγήκαν στον αέρα, μία για τον ΑΝΤ1 και μία για το Star, εξηγώντας τις διαφορές μεταξύ κομμάτων και αρχηγών και απαντώντας σε άλλα ερωτήματα.

Η έρευνα της GPO για το Star πραγματοποιήθηκε από 24 έως 28 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,4%, το ΜέΡΑ 25 2,2%, οι Έλληνες 1,8%, η Εθνική Δημιουργία 1,2%, άλλο κόμμα 3,9%, λευκό-άκυρο 1,1%, δεν θα ψηφίσω 1,9%, αναποφάσιστοι 9,8%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43,2%, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 32,4% με τον «κανέναν» να συγκεντρώνει 23,9%, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε νέο ταξίδι.

Στο ερώτημα τι προτιμάτε αν από την απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 47,1% θέλει ξανά εκλογές, ενώ το 49,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Για τη στάση της κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, οι ψηφοφόροι θεωρούν πως:

  • Είναι αυτή που πρέπει 46,1%
  • Πρέπει να είναι πιο σκληρή 40%
  • Πρέπει να είναι πιο ήπια 5,5%

Για το αν το πρωθυπουργικό περιβάλλον γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, το 70,8% απάντησε «ναι ή μάλλον ναι» και το 20,6% «όχι ή μάλλον όχι».

Λόγω της επικαιρότητας οι πολίτες ρωτήθηκαν και για το αν έχει πέσει στην αντίληψή σας περιστατικό παιδικής κακοποίησης, το 95,3% απάντησε «όχι», με το 4,3% ναι λέει «ναι». Από όσους έχουν δει περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου, το 69% είπε ότι δεν θα έκανε καταγγελία.

Για το ποιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα των πολιτών:

  • Ακρίβεια – Πληθωρισμός 47,1%
  • Αυξήσεις στο ρεύμα και την ενέργεια 19,6%
  • Ελληνοτουρκικά 10,4%
  • Παρακολουθήσεις 7,4%
  • Ασφάλεια – Εγκληματικότητα 7,1%
  • Ανεργία 6%
  • Άλλο 2,4%

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια το 41,8% τα βλέπει θετικά ή μάλλον θετικά και το 57,9% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Όσο για το πόσο βοηθάει το καλάθι του νοικοκυριού στην ακρίβεια, το 25,2% απάντησε πως βοηθάει ή μάλλον βοηθάει, σε αντίθεση με το 72,7% που έχει άλλη άποψη.

Τι θα έκανε ένας πολίτης βλέποντας παιδική κακοποίηση

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22-27 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1.030 ατόμων.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς οι πολίτες αξιολογούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ποια είναι η άποψή τους για το «καλάθι του νοικοκυριού», τι πιστεύουν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και ποιο είναι το μεγαλύτερο πιθανό κόστος για την κυβέρνηση.

Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την ανάλυση των στοιχείων βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Σε ερώτηση πώς αξιολογείτε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 44,6% απαντά «σχεδόν καμία βοήθεια», το 35,5% λέει πως πρόκειται για «μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια», ενώ το 19% μιλά για «σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών».

Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», το 36,8% απαντά πως αγόρασε προϊόντα, το 36,5% ότι δεν αγόρασε, ενώ το 25,7% αναφέρει πως «δεν είδα σήμανση, μπορεί να ψώνισα».

Σε ερώτηση για το εάν το «καλάθι του νοικοκυριού» συμβάλλει στην συγκράτηση των τιμών, το 58,7% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 38,3% κρίνει πως «ναι» και «μάλλον ναι».

Σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το 49,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα κάνει λόγο για «πολύ σοβαρή υπόθεση», το 29,8% πως πρόκειται για «προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση», ενώ το 12,5% απαντά πως «δεν μπορώ να κρίνω».

Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια αποτελούν το μεγαλύτερο πιθανό κόστος για την κυβέρνηση, με ποσοστό 68,8%. Ακολουθούν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με ποσοστό 12,3%, τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας με 8,9% και η υπόθεση Πάτση με 7,1%.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share