Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Ενεργειακός «πόλεμος» Ελλάδας-Τουρκίας ξεκίνησε ήδη στη Μεσόγειο - Πού εκτιμάται ότι θα βγάλουν οι Τούρκοι το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» (Video)

Οι έρευνες της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες

25 Νοεμβρίου 2022 11:30
Ελληνοτουρκικά: Ενεργειακός «πόλεμος» Ελλάδας-Τουρκίας ξεκίνησε ήδη στη Μεσόγειο - Πού εκτιμάται ότι θα βγάλουν οι Τούρκοι το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Ένας ενεργειακός «πόλεμος» στην καρδιά της Μεσογείου βρίσκεται προ των πυλών. Οι Τούρκοι προαναγγέλλουν ότι θα στείλουν το γεωτρύπανό τους στην Ανατολική Μεσόγειο για να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα, τη στιγμή που «βαραίνει» η σκιά του τουρκολιβυκού κι ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι ελληνικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ενώ, στις έρευνες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων σε Κρήτη και Πελοπόννησο, αλλά και σε αυτές που θα ξεκινήσουν στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας.

Οι έρευνες της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε για τις ενέργειες της Ελλάδας η διπλωματική συντάκτρια Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star:

  • Το Ramform Hyperion βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας. Κάνει έρευνες στο θαλάσσιο τεμάχιο 2. Θα καλύψει 2.500 χλμ και θα παραμείνει εκεί ως τις αρχές Δεκέμβρη.
  • Το Sanco Swift κάνει έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Θα καλύψει 11.000 χλμ και θα παραμείνει εκεί για τουλάχιστον 3 μήνες.

Οι έρευνες «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα ανακαλύψουν το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου!

Που θα βγει το «Αμντουλχαμίντ Χαν» της Τουρκίας

Αυτά τα σχέδια της ελληνικής πλευράς ακούνε οι Τούρκοι και λένε ότι θα βγάλουν το «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν». Τώρα βρίσκεται στο λιμάνι Tάσουτζου.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του Star το πιο πιθανό σενάριο είναι να το στείλουν βορείως της Κύπρου, διότι πρόκειται για «τρυπάνι», ενώ στην περιοχή έχουν ήδη κάνει τρισδιάστατες έρευνες.

Άρα, το επόμενο βήμα είναι να στείλουν αυτό το γεωτρύπανο 7ης γενιάς, το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 12 χλμ βάθος.

Δεν αποκλείεται, όμως, να το στείλουν αλλού για να τεστάρουν τα όριά μας. Παραμένει άλλωστε και το «αγκάθι» του τουρκολιβυκού «μνημονίου». Αν το κάνουν, θα λάβουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, ελληνοαιγυπτιακή απάντηση.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share