Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου - Τι περιλαμβάνει

«Σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών»

22 Νοεμβρίου 2022 15:04
Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου - Τι περιλαμβάνει
EUROKINISSI / ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) η εξαιρετικά σημαντική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου.

Δείτε επίσης: Άμεση απάντηση της Αθήνας για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα μέσα» (video)

«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητας της Ελλάδας.

«Ακόμη ένα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών» είπε ο Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκρι, υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τις σχέσεις όλων των χωρών καθώς βασίζονται στον σεβασμό και τις αρχές καλής γειτονίας».

Στην τελετή, παρόντες ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η συμφωνία δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας «με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα».

«Σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών» χαρακτήρισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας τον αμοιβαίο σεβασμό στις αξίες κάθε χώρας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share