Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Σκρέκας: Γεωτρύπανο στα Ιωάννινα το 2023 - Η Ελλάδα μπορεί σε 3 χρόνια να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία

«Δεν μιλάμε για ενεργειακή επάρκεια, αλλά για ενεργειακή ανεξαρτησία»

13 Νοεμβρίου 2022 16:22
Σκρέκας: Γεωτρύπανο στα Ιωάννινα το 2023 - Η Ελλάδα μπορεί σε 3 χρόνια να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις έρευνες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων σε Κρήτη και Πελοπόννησο, αλλά και σε αυτές που θα ξεκινήσουν στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open, ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως «έχουμε δουλέψει μεθοδικά για τη διενέργεια των ερευνών για το φυσικό αέριο και να υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα» και εξήγησε ότι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, εδώ και 1,5 χρόνο, για να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες και να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε σήμερα να «τρέχουν» έρευνες σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

Δείτε επίσης: Φυσικό αέριο: "Με τα μπούνια" ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες – Κίνηση ματ της Ελλάδας με Λιβύη

Αναφορικά ειδικά την περιοχή των Ιωαννίνων, με το γεωτρύπανο να αναμένεται να ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2023, «μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια μπορεί να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση», όπως επισήμανε ο υπουργός, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Σκρέκας: Δεν μιλάμε για ενεργειακή επάρκεια, αλλά για ενεργειακή ανεξαρτησία

«Η Ελλάδα μπορεί σε 3 χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη 10ετία», υποστήριξε ο Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως «δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία!».

Μάλιστα, αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχτεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Υπό την έννοια αυτή, στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μάλιστα, αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου, αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα. «Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο», ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share