Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέες αποκαλύψεις στο φως – Έτσι θα καταλάβετε αν παρακολουθούν το κινητό σας

Δώστε βάση!

13 Νοεμβρίου 2022 10:43
Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέες αποκαλύψεις στο φως – Έτσι θα καταλάβετε αν παρακολουθούν το κινητό σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος των ποινικολόγων σχολίασε σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Το καλοκαίρι κλονίστηκε το πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία ήταν σε αναβρασμό όταν ένας βουλευτής και τώρα αρχηγός κόμματος φερόταν να παρακολουθείται με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ».

Δείτε επίσης: Παρακολουθήσεις - ΕΥΠ: Νέα δεύτερη λίστα υποκλοπών - Ποιοι φέρονται να παρακολουθούνταν με το Predator

Σχετικά με την νομιμότητα ανέφερε ο κ. Γλύκας: «Το άρθρο 3 του νόμου δεν έχει καμία διασφάλιση, όταν πηγαίνει η διάταξη είναι στην επιλογή του εκάστοτε υπαλλήλου της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, το άρθρο 3 αναφέρει ότι δίνεις μόνο τα μέσα που παρακολουθεί και το χρονικό διάστημα. Ενώ το άρθρο 4 περιλαμβάνει και το όνομα και η αιτιολογία της παρακολούθησης».

Σχετικά με την υπάρχουσα νομολογία για το θέμα των παρακολουθήσεων ο πρόεδρος των ποινικολόγων τόνισε ότι δεν υπάρχει κενό στον νόμο.

Με ποιούς τρόπους ενδέχεται κάποιος να παρακολουθεί το κινητό μας

Ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Λακαφώσης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το πώς κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το κινητό τηλέφωνό μας.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, ενώ το «Βήμα της Κυριακής» φωτίζει τη «σκοτεινή» διαδρομή από την οποία το κακόβουλο λογισμικό Predator έφτασε στην Ελλάδα.

Ο κ. Λακαφώσης μίλησε για τα κακόβουλα λογισμικά και για τις παρακολουθήσεις.

«Ο κ. Δένδιας και οποιοσδήποτε κρατικός φορέας δεν θα πρέπει να μιλάει από το κανονικό του κινητό. Αν κάποιος έχει να πει κάτι σημαντικό και παίρνει το κινητό του να το πει, αυτό που είναι καταχωρημένο στις λίστες, τότε υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά ο καθένας που προσπαθεί να παρακολουθήσει κάποιον κάνει την προσπάθειά του αλλά η ασφάλεια των πληροφοριών δεν πρέπει να βασίζονται στο εάν έχω κάτι στο κινητό μου ή όχι. Και δεν μιλάμε για ιδιώτες αλλά για κάποιον που είναι σε μία κυβερνητική θέση ή κρατικού φορείς», είπε αρχικά.

«Όσον αφορά στους ιδιώτες υπάρχουν 3 τρόποι για να παρακολουθήσει κάποιος κάποιον άλλο, ο πρώτος είναι η νόμιμη επισύνδεση μέσω της εισαγγελικής εντολής, που εκεί περνάμε από το δίκτυο της της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Αυτό είναι το επίσημο που καταγράφεται και αφήνει ίχνη πολύ συγκεκριμένα.

Ο δεύτερος είναι τα λογισμικά τύπου predator τα οποία έρχονται «από τον αέρα» (over the air), που σημαίνει ότι έρχεται ένα link «από τον αέρα» χωρίς φυσική επαφή με το κινητό μου, εγώ κλικάρω το link και από εκεί μπαίνει κάτι που «επιτίθεται» στην συσκευή την ίδια και όχι στην επικοινωνία.

Ο τρίτος που αφορά τους ιδιώτες είναι ότι οι ιδιώτες μεταξύ μας, εάν εγώ θελω να παρακολουθήσω κάποιον, πρέπει να του αρπάξω το κινητό εκείνη την ώρα και να του περάσω κάτι για να τον παρακολουθήσω. Έτσι γίνεται σε πλαίσιο ιδιωτών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για το πότε «ενεργοποιείται» ένα link ανέφερε πως, «Η παρακολούθηση δεν ξεκινάει εάν το διαβάζεις αλλά πρέπει να πατήσεις το λινκ. Καταρχάς, ένα τηλέφωνο εάν βγάζεις τη μπαταρία ουσιαστικά νεκρώνει. Τα καινούρια που έχουν ενσωματωμένη μπαταρία πατάς ένα κουμπί απενεργοποίησης, σβήνει η οθόνη αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έχει σβήσει. Δεν χρειάζεται ένας ιδιώτης να φοβάται τόσο για αυτά τα λογισμικά είναι διαφορετικό το πλαίσιο όσον αφορά στους ιδιώτες».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share