Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κράτηση Απόστολου Τζιτζικώστα: Ευρωπαϊκές διαστάσεις στο «μπλόκο» της Τουρκίας - Η οργή της Αθήνας και οι απαντήσεις της Άγκυρας (video)

Το νέο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα

6 Νοεμβρίου 2022 09:50
Κράτηση Απόστολου Τζιτζικώστα: Ευρωπαϊκές διαστάσεις στο «μπλόκο» της Τουρκίας - Η οργή της Αθήνας και οι απαντήσεις της Άγκυρας (video)
Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ&ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μείζον διπλωματικό ζήτημα εξελίσσεται η κράτηση για αρκετές ώρες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, καθώς η είσοδος στην χώρα του απαγορεύτηκε παρά την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.

Αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη επίσκεψη του κ. Τζιτζικώστα στη γειτονική χώρα με την ευρωπαϊκή θεσμική του ιδιότητα και το ταξίδι είχε σκοπό να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετέβαινε ακτοπλοϊκώς στην Τουρκία πραγματοποιώντας ταξίδι με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη - Θεσσαλονίκη η οποία εγκαινιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, όμως οι τουρκικές Αρχές έβαλαν μπλόκο στο ταξίδι του προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες.

Ο Περιφερειάρχης ανέμενε για πάνω από 7 ώρες στο τουρκικό λιμάνι, καθώς οι Αρχές τον ενημέρωσαν χωρίς καμία προειδοποίηση ότι δεν δύναται να αποβιβαστεί στη χώρα. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Τουρκία Anadolu, ο λόγος αυτού του απίστευτου καψωνιού στο οποίο υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας , είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

«Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να μπει στην Τουρκία».

Ελληνικές αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε οργισμένες ανακοινώσεις για το αδιανόητο περιστατικό, ενώ ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε πως τελικά του επετράπη η είσοδος στη χώρα, μετά το σάλο, ωστόσο ο ίδιος ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο κ. Τζιτζικώστας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Στην Κομισιόν το ζήτημα

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το «διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη

«Κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».

«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση.

Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share