Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Εθνικές εκλογές 2023: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες - 1 στους 2 Έλληνες θέλει κυβέρνηση συνεργασίας (video)

«Φωτιά» έχει πάρει η εκλογολογία τις τελευταίες ημέρες

4 Νοεμβρίου 2022 22:01
Εθνικές εκλογές 2023: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες - 1 στους 2 Έλληνες θέλει κυβέρνηση συνεργασίας (video)
Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η πιο πιθανή ημερομηνία για τις Εθνικές εκλογές είναι η Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), ενώ δεν αποκλείεται και η προηγούμενη Κυριακή, δηλαδή στις 2 Απριλίου, με μικρότερες ωστόσο πιθανότητες.

Όπως όλα δείχνουν, η επίσημη προκήρυξη της προσφυγής στις κάλπες θα γίνει στις 10 Μαρτίου, ενώ η Κυριακή των Βαΐων μπορεί να προτιμηθεί γιατί αρκετός κόσμος θα έχει πάει στα χωριά του οπότε θα μπορεί να ψηφίσει κιόλας εκεί.

Δείτε επίσης: Από 1/12: Η 1 ώρα το πρωί και οι 4 το βράδυ που θα γυρίζει υποχρεωτικά ο διακόπτης του ρεύματος

Επίσης, ο Απρίλιος θεωρείται μια καλή εποχή γιατί οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι ηλικιωμένοι και άρα ο μήνας αυτός που έχει πιο ομαλό καιρό, θα είναι προτιμότερος για την διαδικασία των εκλογών. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η δεύτερη επιλογή ημερομηνιών για εκλογές είναι οι: 14 Μαΐου ή 21 Μαΐου, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου.

1 στους 2 ανησυχεί για πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία – «Κερδίζει» η κυβέρνηση συνεργασίας

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN, μπαίνουν στο επίκεντρο οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων, αλλά και η άποψη των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 47,2% ανησυχεί για πιθανή πρόκληση πολεμικού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 54,2% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων, ενώ το 38,4% θέλει προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

Προβάδισμα 6,1% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα 6,1% στην πρόθεση ψήφου, έχει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί γις τους συμμετέχοντες στην έρευνα, τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του OPEN, αποτελεί για τους πολίτες, η ακρίβεια.

Στη δημοσκόπηση, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, διαφορά που φτάνει τις 6,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 5% και η Ελληνική Λύση στο 4,5%, ενώ ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 3% και το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη με 2,6%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, το προβάδισμα της ΝΔ ανέρχεται στο 6,3% καθώς συγκεντρώνει 30,4% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 12%, το ΚΚΕ 5,2%, η Ελληνική Λύση 4,7%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 38,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 29,2%.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share