Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σε "τεντωμένο σχοινί" οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Το ενδεχόμενο ενός διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και τα πιθανά αποτελέσματα

«Η Τουρκία θα ήθελε ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να “κάτσει στο τραπέζι” με δικούς της όρους και να μειώσει τις αντιστάσεις μας»

16 Οκτωβρίου 2022 09:33
Σε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για το ενδεχόμενο ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και τα αποτελέσματα αυτού μίλησαν στο «Mega Σαββατοκύριακο» ο πρώην αντιστράτηγος, Γιάννης Μπαλτζώης, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος και ο δημοσιογράφος του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Ένα απάνθρωπο συμβάν ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον Έβρο. Συγκεκριμένα αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, διέσωσαν 92, μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.

«Χθες, η προκλητικότητά της ξεπέρασε κάθε όριο, όταν και Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, διέσωσαν 92, συνολικά, παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό».

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες στους οποίους διασώσαμε στα σύνορα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μετά από την σοκαριστική είδηση.

«Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ», αναφέρει ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος σχολίασε το ενδεχόμενο διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας εκτιμώντας πως ουσιαστικός διάλογος μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Είναι προσχηματικό το κλίμα που δημιουργείται από την Τουρκία» σχολίασε ο πρώην αντιστράτηγος, Γιάννης Μπαλτζώης. Σημείωσε πως ακόμη και στην περίπτωση που γίνει ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα παραιτηθεί από τα εθνικιστικά του οράματα και διεκδικήσεις.

Στη συνέχεια εξήγησε πως η Τουρκία είναι τριχοτομημένη. «Είναι οι Κούρδοι της Τουρκίας, οι φτωχοί άνθρωποι που στηρίζουν τον Ερντογάν και είναι τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, οι οποίοι θα λέγαμε είναι Ευρωπαίοι. Όλους αυτούς ο Ερντογάν προσπαθεί να τους ομογενοποιήσει αλλά δεν μπορεί να το επιτύχει, σε αυτούς που έχει επιρροή είναι στο κεντροανατολικό τμήμα της Τουρκίας».

Στην ερώτηση εάν είμαστε προετοιμασμένοι για την στρατιωτική ρητορική του Τούρκου προέδρου απάντησε πως από στρατιωτικής άποψης εκτιμά πως είμαστε προετοιμασμένοι και πως η Τουρκία γνωρίζει τι στρατό έχει η Ελλάδα.

«Εγώ αυτό που εκτιμώ είναι πως η Τουρκία θα ήθελε ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να “κάτσει στο τραπέζι” με δικούς του όρους, να βάλει τα μεγάλα θέματα και να μειώσει τις αντιστάσεις μας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share