Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Οι απειλές του Ερντογάν & η παράνοια του Μπαχτσελί: «Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε 3 ηπείρους και 7 εποχές!» (Video)

«Ο αγωγός φυσικού αεριόυ περνά από εμάς, σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο»

12 Οκτωβρίου 2022 08:56
Ελληνοτουρκικά: Οι απειλές του Ερντογάν & η παράνοια του Μπαχτσελί: «Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε 3 ηπείρους και 7 εποχές!» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε η απόσυρση από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) των τροπολογιών Μενέντεζ, που επέβαλαν όρους στην Τουρκία για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16. Παράλληλα, απαξιωτικά μίλησε για την Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό μέσο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η χώρα μας είναι αξιολύπητη.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν πως έγινε μεν ένα βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, ανέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης σημειώνοντας πως πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στην Τουρκία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι όροι για τα F-16 παραμένουν.

Ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιζόγλου στο CNN ανέφερε: «Μόλις ακούσαμε την είδηση μάς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως αποσύρθηκαν οι όροι για την πώληση των F-16 λες και πέρασε απο τηΓερουσία. Όμως τώρα καταλάβαμε πως τον Ιανουάριο, σήμερα έχουμε 11 Οκτωβρίου δηλαδή σε 2,5 – 3 μήνες απο τώρα αυτή η πρόταση της κυβερνησης θα έρθει στη Γερουσία.

Μα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν έλεγε ‘εντάξει, θα τα δώσω, θα κάνω όσα μπορώ, αλλά υπάρχει η Γερουσία’. Τώρα και πάλι υπάρχει η Γερουσία. Αυτό δεν εγκρίθηκε εκεί».

Ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν σχολίασε: «Tώρα οι ΗΠΑ πέρασαν στη φάση ‘εντάξει θα σας τα δώσουμε τα μαχητικά’. Έκανε ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτά τα μαχητικά πράγματι θα παραδοθούν μια μέρα στην Τουρκία. Όλα είναι για να καθυστερήσουν. Βάζουν νομικά, τεχνικά εμπόδια. Σε όλα βρίσκουν δικαιολογία».

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες!»

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες, αλλά «τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος τριών ηπείρων και επτά εποχών».

Είπε ακόμη πως «ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος και οι πόλεις τους είναι τα ίχνη της ιστορίας μας όπως και της ανθρωπότητας».

Ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας κάθε σημείο των Δαρδανελλίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη, η Άσσος και η πόλη του Ομήρου, η Τροία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες.

Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος, όπως το περιγράφουν οι προγονοί μας ως ‘τρεις ήπειροι, επτά εποχές’. Oικοδομούμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία για όλους τους φίλους μας που έχουν στρέψει το βλέμμα και την καρδιά τους σε εμάς, για όλα τα θύματα για όλους τους καταπιεσμένους».

Απειλές Μπαχτσελί: «Ο αγωγός φυσικού αεριόυ περνά από εμάς, σταματήστε να μας κουνάτε το δάχτυλο»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Ο αγωγός αερίου περνάει από εμάς. Η Ελλάδα να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία»

«O αγωγός που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι ο TANAP. Θα είναι λοιπόν υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αυτής, να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο της στην Τουρκία, να σταματήσει να εξαντλεί την υπομονή μας».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share