Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης κατά Ερντογάν: «Δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει»

Σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου απάντησε ο πρωθυπουργός

7 Οκτωβρίου 2022 18:34
Μητσοτάκης κατά Ερντογάν: «Δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει»
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο χθεσινοβραδινό περιστατικό έντασης στο δείπνο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας, που απασχολούν σοβαρά την Ευρώπη καθώς επέρχεται ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας σε όλα τα επίπεδα λόγω των ακραίων αυξήσεων, ωστόσο, θα ήταν αδύνατο να μη δεχθεί ερώτηση για όσα έγιναν την Πέμπτη και για το επεισόδιο με τον Ερντογάν.

«Διαμορφώνεται κοινός στόχος στο Συμβούλιο για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια παρέμβαση. Οι προσπάθειες έχουν ωριμάσει. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό και να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου», ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Οσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και σε όσους συμμετέχουν στο καινούριο και θεωρώ επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», είπε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με τον Ερντογάν.

Μητσοτάκης δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα
EUROKINISSI

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει. Ετσι δουλεύουμε, όμως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το, ας μην το πούμε επεισόδιο ας το πούμε ανταλλαγή απόψεων, να λειτουργήσει θετικά. Να υπάρξει μια αποκλιμάκωση εντάσεων, να καθίσουμε να συζητήσουμε, να οικοδομήσουμε εκ νέου μέτρα εμπιστοσύνης αλλά κυρίως να μπορέσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι για το θέμα που μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Αν η Τουρκία θέλει μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανέναν, επαναλαμβάνω κανέναν, σύμμαχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τη στηρίξει σε αυτό τον δρόμο», τόνισε.

«Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδος (σ.σ. η φράση «θα έρθουμε νύχτα»). Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα μείνουμε σε αυτό το κλίμα. Συγκρατώ την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει στα εδάφη άλλης χώρας. Συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share