Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022

Έξαλλος ο Ερντογάν μετά το «ράπισμα» Mενέντεζ στην Τουρκία: «Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας»

«Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο»

1 Οκτωβρίου 2022 16:54
Έξαλλος ο Ερντογάν μετά το «ράπισμα» Mενέντεζ στην Τουρκία: «Ξέρουμε ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα εναντίον μας»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την σημερινή εναρκτήρια ομιλία του στην συνέλευση της τουρκικής Βουλής, ξεδιπλώνοντας νέο αφήγημα, ότι η Ελλάδα καθοδηγείται από άλλα κράτη κατά της Τουρκίας.

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα ξανά πάνω μας μετά από 100 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. «Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπονόησε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι «πιόνι» τρίτων χωρών και προέτρεψε την χώρα μας να μην κάνει κινήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή.

«Ο οπλισμός της Ελλάδας είναι ασυμβίβαστος με τη λογική, την κατανόηση και τη συμμαχία. Ξέρουμε ποιος προσπαθεί να “αμολήσει” την Ελλάδα πάνω μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι έχουμε επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ακολουθήσει μια πολιτική προβοκάτσιας και δεν θα το κάνει (σσ δεν θα του το επιτρέψουμε). Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να απέχει από συμπεριφορές που θα οδηγήσουν τον λαό της στην καταστροφή».

«Ο κόσμος παρασύρεται σε μια μεγάλη δίνη. Η Τουρκία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από όλες τις εξελίξεις. Η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τα γεγονότα στην περιοχή της».

Θα εμποδίσουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε στενά αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει η Σουηδία και η Φινλανδία θα τηρηθούν ή όχι, και φυσικά την τελική απόφαση θα λάβει το κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Μέχρι σήμερα 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ –σε σύνολο 30—έχουν επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.

Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία.

Στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο προς τη Συμμαχία για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως απείλησε με βέτο στην περίπτωση που δεν τηρηθούν όλοι οι όροι.

Σουηδική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας αφορά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσης στην Άγκυρα Τούρκων αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών και μελών του κινήματος του Γκιουλέν.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπογραμμίζουν ότι για τα αιτήματα έκδοσης αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φινλανδία είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει έξι αιτήσεις έκδοσης.

Η Σουηδία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο την πρώτη έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όμως αυτός κατηγορούνταν για τραπεζική απάτη.

Το «μπλόκο» του Μενέντεζ

Μία σημαντική εξέλιξη που αφορά στην Ελλάδα και στις ελληνοτουρκικές είναι η τροπολογία του Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις τουρκικές υπερπτήσεις.

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, η οποία βάζει φρένο στις υπερπτήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα F-16. Η τροπολογία του Γερουσιαστή Μενέντεζ λέει ότι γι’ αυτή την πώληση νέων μαχητικών και την αναβάθμιση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι, μία τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Δεύτερον, θα πρέπει να εξηγήσει τι μέτρα έχει πάρει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Τα στοιχεία των υπερπτήσεων των Τούρκων είναι αδιαμφισβήτητα. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ακόμη, δεν είναι ξεκάθαρο το σκηνικό για το πώς θα λειτουργήσει και εφαρμοστεί η τροπολογία, σε περίπτωση πώλησης ή αναβάθμισης των F-16, καθώς στο παρελθόν δεν έχει αποφασιστεί ξανά ένας τέτοιος περιορισμός.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν η Τουρκία θα «συμμορφωθεί» και δεύτερον, τι θα πράξουν οι ΗΠΑ καθώς θα έχουν εκτεθεί και το Κογκρέσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα έχει πιστοποιήσει ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η Τουρκία να μην κάνει υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share