Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022

Ηχηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη προς Ερντογάν: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο»

«Δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα - Δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί»

29 Σεπτεμβρίου 2022 10:06
Ηχηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη προς Ερντογάν: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Το «παρών» στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως «τα προβλήματα λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και σημείωσε με νόημα:«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».

«Τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το πλοίο θα αρμενίζει τιμώντας τον Π. Βλαχάκο που θυσιάστηκε»

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις για το ΠΝ σημείωσε ότι θα ενισχυθεί με τρεις φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ αλλά και μέσα από αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα. Θύμισε ότι έγινε η αγορά των Rafale αλλά και το ότι προχώρησαν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τόνισε ότι σήμερα προέχει η ώριμη αποφασιστικότητα, αρχές που διαπερνούν τις καθημερινές πράξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποτελούν ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων.

Η 7η πυραυλάκατος Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού, «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», εντάσσεται και επίσημα στον ελληνικό Στόλο και πιο συγκεκριμένα στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα από τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνομένων Βλημάτων, σημαντικά οπλισμένο που αποτελεί σημαντική δύναμη σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου, λόγω των δυνατοτήτων που έχει.

Τα χαρακτηριστικά της ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ

  • Μήκος: 61.9m
  • Πλάτος: 9.5m
  • Βύθισμα: 2.8m
  • Εκτόπισμα: 670 tn
  • Μέγιστη Ταχύτητα: 34.5knots
  • Αυτονομία: Πάνω από 1000 ν.μ.

Οπλισμός:

  • Οκτώ (8) Κ/Β EXOCETMM40 BLK2 / Blk3
  • Ένα πυροβόλο 76mm / 62 SRGM OTO-MELARA
  • Δύο (2) ΠΒ 30mmOTOBREDA
  • Αντιβληματικό (CIWS) Σύστημα: GMLSRAM με 21 Κ/Β

Πρόωση: Τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 5790HPανα μηχανή.

Πλήρωμα: 45 άτομα

Η ΤΠΚ «Βλαχάκος» φέρει το όνομα του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ο οποίος μαζί με τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και μαζί με τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό «έπεσαν» το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, στα Ιμια.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share