Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σε "τεντωμένο σχοινί" οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Σενάρια αποκλεισμού ελληνικού νησιού - «Αυτοάμυνα» λένε Τούρκοι αναλυτές

Φτιάχνουν αφήγημα «αυτοάμυνας» οι Τούρκοι για επέμβαση ή αποκλεισμό ελληνικού νησιού

27 Σεπτεμβρίου 2022 19:58
Σε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί αναλυτές στην τουρκική τηλεόραση «χτίζουν» το αφήγημα του Ερντογάν για «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών και προετοιμάζουν επέμβαση ή και αποκλεισμό νησιού.

Δείτε επίσης: Νέο "χαστούκι" ΕΕ στην Τουρκία: «Σταματήστε τις απειλές! Σεβαστείτε την κυριαρχία της Ελλάδας»

Το αφήγημα της «στρατιωτικοποίησης των νησιών»

Το αφήγημα που άρχισε να χτίζει η Τουρκία για «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών με έμφαση στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, υπηρετούν πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί αναλυτές στην τουρκική τηλεόραση, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν δώσει τον τόνο με τη δημοσίευση φωτογραφιών αποβίβασης στρατιωτικών οχημάτων σε Σάμο και Μυτιλήνη, την οποία ακολούθησε το διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Έλληνα πρέσβη για να «σταματήσουν οι ελληνικές προβοκάτσιες».

Τη σκυτάλη έπειτα πήρε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα τονίζοντας πως «θα πρέπει να λογοδοτήσει».

Οι Τούρκοι αναλυτές στην υπηρεσία του αφηγήματος Ερντογάν

Το αφήγημα της «στρατιωτικοποίησης των νησιών» και ως εκ τούτου της «τουρκικής αυτοάμυνας» στην οποία εντάσσονται οι συνεχείς προκλήσεις, «χτίζεται» αυτές τις μέρες με την παρουσία πανεπιστημιακών και στρατιωτικών αναλυτών στην τουρκική τηλεόραση.

Χαρακτηριστικά, ο Ντενίζ Τανσί, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Yeditepe, ανέφερε σε τηλεοπτική του εμφάνιση: «Η Τουρκία το δικαίωμα της αυτοάμυνάς της, ίσως να μην το χρησιμοποιήσει με επέμβαση αλλά με αποκλεισμό και αυτό είναι μέρος της διπλωματικές πίεσης.

Η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας προς τα νησιά θα είναι ζήτημα νόμιμης άμυνας. Δεν πρέπει να εκληφθεί διαφορετικά. Δεν θα ξέρουμε το πού θα πλήξουν. Διότι δεν γίνεται να δεχθούμε τη στρατιωτικοποίηση των νησιών ενάντια στην Τουρκία και τη μετατροπή τους σε οπλοστάσια».

Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Αγάρ, στρατιωτικός αναλυτής, σημείωνε: «Πόση είναι η απόσταση εδώ; Είναι 10 χιλιόμετρα» αναφέρει δείχνοντας τη Μυτιλήνη. «Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές μπορεί να στοχεύσει την Τουρκία άνετα, δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. Ή να πλήξουν μια κίνησή μας στις θάλασσες».

Αυτή τη φορά δείχνοντας τη Σάμο, συνεχίζει «Δείτε εδώ, η απόσταση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, αν εγκαταστήσει εδώ μονάδες πυροβολικού ή αν το κάνει ή εδώ σ’ αυτό το σημείο απέναντι από το Κουσάντασι, ενώ κανονικά σε πόλεμο, δεν πρέπει να χτυπηθούν οι κατοικημένες περιοχές».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share