Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τα βλέμματα... δε συναντήθηκαν: «Κρυφτούλι» Ερντογάν σε Μητσοτάκη μετά την απάντηση στα νταηλίκια του

Οι απειλές... μένουν κενές και δεν τον συναντά καν

22 Σεπτεμβρίου 2022 08:05
Τα βλέμματα... δε συναντήθηκαν: «Κρυφτούλι» Ερντογάν σε Μητσοτάκη μετά την απάντηση στα νταηλίκια του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ένταση κλιμακώθηκε για ακόμη μια φορά ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο να βρίσκονται στις ΗΠΑ λόγω της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να βρίσκεται στη δεξίωση του Τζο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, τη στιγμή που βρίσκεται στα «μαχαίρια» με τον Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το ενεργειακό. Μίλησαν ακόμη για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν δεν διασταυρώθηκαν παρότι συμμετείχαν στην ίδια δεξίωση και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην κεντρική ομιλία που θα δώσει την Παρασκευή (22/9) από βήματος του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα απαντήσει με στοιχεία σε όλες τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον της χώρας μας ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Κανείς δε θα μας κάνει bullying»

Αποφασιστική απάντηση ετοιμάζει η Ελλάδα στη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη χώρα μας ότι πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο, δηλαδή για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση».

Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δεξίωση που θα παραθέσει απόψε (02:00 ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους ηγέτες που μετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και στην οποία θα παραβρεθούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος κατά των συκοφαντιών του Τούρκου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός στις επαφές που έχει σήμερα με ξένους ηγέτες αφενός εξηγεί με στοιχεία τα fake news του Ερντογάν, αφετέρου ενημερώνει για τις καθημερινές απειλές του για εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.

Ήδη στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ και τον ενημέρωσε για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Εκτός της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων μέσω των διμερών επαφών, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυστηρή γλώσσα, καθώς και στοιχεία για να καταδείξει τη χυδαιότητα της τουρκικής προπαγάνδας.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σημείο προς σημείο στα αδιανόητα ψεύδη της Άγκυρας, ενώ θα τονίσει πως εργαλειοποιεί συστηματικά το μεταναστευτικό και προκαλεί μια αχρείαστη ένταση σε μια ήδη ταραγμένη περίοδο.

Παράλληλα, θα καταγγείλλει τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και θα επισημάνει ότι οι θέσεις της Ελλάδας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share