Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι έχει καταστραφεί το αρχείο των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη - Κουκάκη στην ΕΥΠ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούν Μητσοτάκη να καταθέσει στην Εξεταστική για τις υποκλοπές

Αίτηση Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ για τον φάκελο παρακολούθησης του

8 Σεπτεμβρίου 2022 11:26
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι έχει καταστραφεί το αρχείο των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη - Κουκάκη στην ΕΥΠ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούν Μητσοτάκη να καταθέσει στην Εξεταστική για τις υποκλοπές

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχωρούν σήμερα τα "ΝΕΑ" σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Δείτε επίσης: «Καρφιά» Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: «Δεν θέλουν να έρθουν όλα στο φως, γιατί τότε θα φύγουν νύχτα» (video)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δύο ηλεκτρονικά αρχεία που περιέχουν τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του κ. Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, καταστράφηκαν από αξιωματούχους της ΕΥΠ, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση του κλιμακίου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το οποίο κατά το προηγούμενο 48ωρο επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η καταστροφή του αρχείου των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη-Κουκάκη έγινε με επίκληση της αλλαγής (προ μερικών μηνών) του συστήματος υποκλοπών των μυστικών υπηρεσιών και την απόκτηση του νέου "Μεγάλου Αδερφού" από ιταλική εταιρία. Τα δεδομένα δηλαδή των παρακολουθήσεων δεν αποθηκεύτηκαν στο νέο σύστημα για τεχνικούς λόγους, παρότι υπάρχει πρόβλεψη για την διατήρηση τους για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έγγραφο που αφορούσε την παρακολούθηση των συνομιλιών του κ. Ανδρουλάκη, φέρει την υπογραφή αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε στην ΕΥΠ, και η οποία μετακινήθηκε αιφνιδιαστικά σε άλλο πόστο προ ολίγων εβδομάδων, δηλαδή την στιγμή που η υπόθεση των υποκλοπών βγήκε στο φως, αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

"Η εν λόγω αξιωματικός ήταν προϊσταμένη διεύθυνσης της ΕΥΠ που ασχολείται με τη δίωξη του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος, προκαλώντας απορίες σχετικά με το παρασκήνιο της συνακρόασης με εισαγγελική άδεια του κ. Ανδρουλάκη".

Παρασκήνιο στην ΕΥΠ: Άλλαξε ο προϊστάμενος στο τμήμα που παρακολουθούσε Ανδρουλάκη - Κουκάκη

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το TheTOC και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο νέος προϊστάμενος στο τμήμα της ΕΥΠ, που παρακολουθούσε Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι ένας από τους τρεις αξιωματικούς, που είχαν απομακρυνθεί τον περασμένο Μάιο από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Χασιώτη, ο οποίος είχε 19 χρόνια υπηρεσίας στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Είχε απομακρυνθεί μαζί με τον υποδιοικητή της ίδιας υπηρεσίας Θεόδωρου Θεοδώρου, και τον διοικητή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών Νικόλαο Νταβαρίνο, για υπηρεσιακούς λόγους, όπως ανέφεραν τότε κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Χασιώτης από χθες είναι ο νέος προϊστάμενος του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΥΠ, μετά την απομάκρυνση της προϊσταμένης του, καθώς ήταν το τμήμα που παρακολουθούσε τους Νίκο Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή τοποθέτησης του συγκεκριμένου αξιωματικού σε αυτή την κρίσιμη θέση, αναδεικνύει τη στήριξη στο πρόσωπό του και τον συμβολικό χαρακτήρα της, και έρχεται σε αντίθεση με τις αιτιολογίες απομάκρυνσής του από την θέση του προϊσταμένου του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, τον περασμένο Μάιο.

Αίτηση Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ για τον φάκελο παρακολούθησης του

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι έχει καταστραφεί το αρχείο των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη - Κουκάκη στην ΕΥΠ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούν Μητσοτάκη να καταθέσει στην Εξεταστική για τις υποκλοπές
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αίτηση στην ΑΔΑΕ, με την οποία ζητάει πλήρες αντίγραφο του φακέλου της παρακολούθησης του κατέθεσε χτες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, στην αίτηση του ζητάει αντίγραφο του μηνύματος που έλαβε η Αρχή και που περιέχει όλο το κείμενο της διάταξης που επιβάλλει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

Χθες κατατέθηκε ηλεκτρονικά αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ με την οποία ζητείται:

1) Να χορηγηθεί πλήρες αντίγραφο του φακέλου της παρακολούθησης, που θα εξαχθεί από την Ομάδα Ελέγχου της Αρχής κατά τον διενεργούμενο έλεγχο στην ΕΥΠ και αμέσως μόλις αυτός περιέλθει στην ΑΔΑΕ.

2) Να χορηγηθεί αντίγραφο του μηνύματος που έλαβε η Αρχή και που περιέχει όλο το κείμενο της διάταξης που επιβάλλει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και της σχετικής αλληλογραφίας, όπως περιέχεται στο αρχείο εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κατ’ άρθρο 5 παρ. 4 του ν. 2225/1994 (όπως ισχύει), για το οποίο, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει "σε κάθε περίπτωση" τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εν προκειμένω.

Όπως σημειώνεται στην αίτηση, η άρνηση του πρώην και του νυν Διοικητή της ΕΥΠ καθώς και του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού να παράσχουν ενημέρωση ενώπιον της Βουλής, διαμορφώνει μια πρωτόγνωρη σε βάρος των δικαιωμάτων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατάσταση κατα την οποία δεν πληροφορείται για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ώστε να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του έναντι παντός ποινικά, πειθαρχικά και αστικά υπευθύνου.

Επιπλέον δεν δύναται να αμυνθεί μπροστά σε κυβερνητικές ή άλλες διαρροές ανυπόστατων φημών.

Καλούν τον Μητσοτάκη να καταθέσει στην εξεταστική για τις υποκλοπές

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι έχει καταστραφεί το αρχείο των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη - Κουκάκη στην ΕΥΠ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούν Μητσοτάκη να καταθέσει στην Εξεταστική για τις υποκλοπές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 8/9 η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στοχεύουν στην “κατάρριψη” του επιχειρήματος της κυβέρνησης για το απόρρητο. Παράλληλα, στην Εξεταστική Επιτροπή για να καταθέσει κλήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ΠΑΣΟΚ.

Η επίκληση του απορρήτου από τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα- όπως είχαν κάνει και κατά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- έχει καταρριφθεί από συνταγματολόγους και έγκριτους νομικούς καθώς δεν υπάρχει θέμα «απορρήτου» σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως είναι η Εξεταστική.

Επιπλέον, το επιχείρημα έχει επικρίνει και ο βουλευτές της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας που έχει εκφράσει ευθέως την αντίθεσή του.

Οι μάρτυρες

Σήμερα αναμένεται τα κόμματα να καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους και για τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν για εξέταση από την επιτροπή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο – καθώς είναι ο πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ- που θα κληθεί για εξέταση από την επιτροπή κα θα πρόκειται για τον πρώτο εν ενεργεία πρωθυπουργό που θα λάβει κλήση σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρωθυπουργό ως μάρτυρα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνεί με την πρόταση του τρίτου κόμματος που ζητά την εξέταση του πρωθυπουργού από την Εξεταστική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προϊδεάσει μέσω δήλωσής του για την κλήση του Κυρ. Μητσοτάκη, δίνοντας «ραντεβού» στην Εξεταστική προκειμένου ο πρωθυπουργός «να έρθει και να απαντήσει ευθέως».

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να καταθέσει με υπόμνημα και να μην παραστεί αυτοπροσώπως στην Εξεταστική.

Την κλήση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη φράση «του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως» για ποιους λόγους με είχε θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα κληθούν επίσης για εξέταση ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, τα δυο κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου των υποκλοπών.

https://tvxs.gr/news/ellada/pasok-kinal-kalei-ton-mitsotaki-na-katathesei-stin-eksetastiki-gia-tis-ypoklopes

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share