Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Βόμβα» Μηταράκη: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου για μετανάστες – Δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί στα επίσημα στοιχεία (video)

«Έχουμε αποτρέψει την είσοδο 50.000 μεταναστών μόνο τον Αύγουστο»

1 Σεπτεμβρίου 2022 12:45
«Βόμβα» Μηταράκη: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου για μετανάστες – Δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί στα επίσημα στοιχεία (video)
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Έχουμε αποτρέψει την είσοδο 50.000 μεταναστών μόνο τον Αύγουστο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης λέγοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου για μετανάστες».

Δείτε επίσης: Νότης Μηταράκης: Η δομή του Ελαιώνα θα κλείσει – Ο υπουργός δημοσίευσε βίντεο από την επίθεση

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, λίγες ώρες πριν καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο έκανε λόγο για ανακολουθίες στην υπόθεση που, όπως υποστήριξε, «έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης».

«Εμφανίστημε μια ομάδα μεταναστών σε μια νησίδα. Όπως αποδείχτηκε ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας» δήλωσε ο κ. Μηταράκης κατηγορώντας όλους όσοι ζητούσαν, όπως είπε, «οι ελληνικές αρχές να βγουν εκτός των συνόρων και να επέμβουν σε τουρκικό έδαφος», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση στον Έβρο.

«Οι διακινητές σπρώχνουν με τη βοήθεια των Τούρκων μετανάστες στον Έβρο»

Ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα ότι έχουν ύποπτο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάνουν οι διακινητές είναι ότι φέρνουν κόσμο στην τουρκική όχθη, με τη βοήθεια της τουρκικής στρατοφυλακής. Τους βοηθάνε να πάνε μέσα στο ποτάμι και την ίδια μέρα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κατά σύμπτωση έχουν τα στοιχεία αυτών από πριν βρεθούν στη νησίδα καταθέτουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Ανθρώπου ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδος για να πάμε να τους ψάξουμε πέρα του Φράχτη, να τους βρούμε και να τους φέρουμε μέσα».

Μιλώντας για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο και το θάνατο της 5χρονης Μαρίας (σ.σ.το κορμάκι της οποία κατά δήλωση της οικογένειάς της έχει θαφτεί στη νησίδα), ο κ. Μηταράκης αμφισβήτησε το τραγικό συμβάν που προκάλεσε την παρέμβαση διεθνών Οργανώσεων.

«Στη λίστα που καταθέσαν στις 20 Ιουλίου στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εμφανίζουν την οικογένεια να έχει τέσσερα παιδιά, κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα υπάρχουν τα τέσσερα παιδιά γεννηθέντα τις ίδιες ημερομηνίες», υποστήριξε.

Προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι η οικογένεια δεν έχασε κανένα παιδί και το όλο θέμα ήταν ένα ψέμα για να αναγκάσουν τις ελληνικές Αρχές να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα απάντηξε ξανά ότι τέσσερα παιδιά δηλώθηκαν από την οικογένεια, αναλύοντας το σκεπτικό του με τις φερόμενες ανακολουθίες των μαρτύρων. «Στη λίστα εμφανίζεται μια Μαρία, στους ζωντανούς εμφανίζεται μια Μάγια», ανέφερε επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί στα επίσημα στοιχεία».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός ζητήματος απέναντι στην Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τώρα κάποιοι δηλώνουν ότι η Μάγια είναι η δίδυμη αδελφή της 5χρονης Μαρίας και δεν είχε δηλωθεί στη λίστα. «Η ιστορία έχει πολλά ερωτηματικά. Γι αυτό θα δω τον κ. Ντογιάκο για το πώς εμπλέκονται διάφοροι άνθρωποι στα κυκλώματα» αποκαλύπτωντας ότι η ταρίφα είναι 3.000 – 3.500 ευρώ το άτομο.

«Είναι πολύ μεγάλη δουλειά το μεταναστευτικό και αυτό το χρήμα δεν πάει μόνο στους απέναντι, πάει γενικότερα σε πολλούς που εμπλέκονται», επισήμανε.

Θα στραφούμε νομικά κατά της ΜΚΟ

Ο κ. Μηταράκης αναφορικά με το θέμα και την έρευνα του Έλληνα δημοσιογράφου στην νησίδα που παρίστανε τον μεταφραστή ο υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε κινηθεί νομικά κατά της Μ.Κ.Ο. που παραβίασε τη συνεργασία με το υπουργείο υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο».

««Εάν κάποιος δημοσιογράφος θέλει να πάει σε κάποια δομή μπορεί να ζητήσει άδεια και μπαίνει. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος εμφανίζεται ως εργαζόμενος της ΜΚΟ, άρα αρθρογραφούσε για ένα περιστατικό το οποίο “έσπρωχνε” η Οργάνωση. Αυτά δημιουργούν θέματα δεοντολογίας» είπε. Eρωτηθείς ο κ. Μηταράκης αν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα κινηθεί νομικά απέναντι σε έναν δημοσιογράφο, ο ίδιος απέφυγε να πει ότι θα η μήνυση θα είναι προσωπική ανταπαντώντας ότι οι νομικές ενέργειες αφορούν την ΜΚΟ που παραβίασε τις μεταξύ τους συμφωνίες.

Τι είπε για την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

«Θέλω να σας πω επειδή αναφερόσαστε σε δημοσιεύματα ξένων, όταν τον Οκτώβριο του 2021 το Spiegel με μία ομάδα ερευνητικών δημοσιογράφων έκανε μία καταγγελία για την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, τους έστειλα μία επιστολή και εγώ, αλλά και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τους καλέσαν αν παρουσιάσουν, όχι σε μένα, αλλά στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία που έχουν για να γίνει μία σωστή έρευνα. Αρνήθηκαν να υποβάλουν οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της και σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ήταν πειραγμένο», ανέφερε σχετικά.

O υπουργός θέλοντας να επισημάνει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής στο μεταναστευτκό που ακολουθεί η χώρα ανέφερε ότι «φέτος η Ελλάδα θα είναι το 5% των αφίξεων μεταναστών στη Νότια Ευρώπη ενώ το 2015 ήταν περίπου το 60%. Αυτό δημιουργεί αντιδράσεις».

Θέλοντας να απαντήσει στους επικριτές του ο κ. Μηταράκης είπε ότι «υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που για ιδεολογικούς λόγους πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει μία διαφορετική πολιτική στο άσυλο…, αλλά οι δυνατότητες της Ευρώπης δεν είναι και απεριόριστες. Η Ελλάδα σας θυμίζω ότι ήταν η πρώτη χώρα που πήρε ανθρώπους από το Αφγανιστάν που μετά την κατάρρευση του καθεστώτος ήρθαν στην χώρα με ανθρωπιστική βίζα 800 Αφγανοί και ίσως είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που έδειξε την μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε σχέση με τον πληθυσμό μας, όταν υπήρξε η κρίση. Έχουμε 75 χιλιάδες ανθρώπους από την Ουκρανία που έχουν έρθει μέσα στο 2022 στην χώρα μας».

Η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό στην ΕΡΤ ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο ρόλο της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει ένα επίπεδο επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι καθημερινό. Σας θυμίζω ότι είχα επισκεφτεί και την Τουρκιά και είχα δει τον κύριο Σοϊλού και βέβαια και σε διεθνή fora μιλάμε με την Τουρκία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία από τον Μάρτιο του 2020 δεν εκπληρώνει την υποχρέωση της να αποδέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας». Μιλώντας για την ΕΕ και τις σχέσεις της με την Τουρκία πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει και αυτή τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία, όταν μιλάμε για το μεταναστευτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση να φυλάει τα δικά της σύνορα. Δεν μπορεί τα τουρκικά σύνορα να είανι ένα ξέφραγο αμπέλι, να επιτρέπει σε οποιονδήποτε, θέλει, μπορεί, δικτυώνεται, πληρώνει, χρησιμοποιείστε όποιο ρήμα θέλετε, να μπορεί αν φύγει από την τουρκική πλευρά και να μπει στην Ε.Ε».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share