Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βουλή: Εγκρίθηκε με 142 «ναι» η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή - «Παρών» από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (video)

Θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ σχετικά με συνακροάσεις που ξεκινούν από το 2016

29 Αυγούστου 2022 21:02
Βουλή: Εγκρίθηκε με 142 «ναι» η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή - «Παρών» από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (video)
Φωτογραφίες: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ&ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων αποφάσισε η Βουλή. Υπερ της πρότασης ψήφισαν 142 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 και την «δεξαμενή» των ανεξάρτητων (από το συγκεκριμένο «στρατόπεδο» έλειπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής). Οι 157 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «παρών».

Δείτε επίσης: Δριμύ «κατηγορώ» Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί»- «54.000 επισυνδέσεις επί των ημερών σας», η απάντηση του πρωθυπουργού (video)

Η επιτροπή καλείται να διερευνήσει την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και τις καταγγελίες για υποκλοπές και συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ που ξεκινούν από το 2016.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η επιτροπή θα αποτελείται συνολικά από 29 βουλευτές και συγκεκριμένα 15 από την ΝΔ, 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από ΠΑΣΟΚ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα και τους ανεξάρτητους.

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ΝΔ δια του εισηγητή της Δημήτρη Καιρίδη δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη χρονικής επέκτασης της έρευνας ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ.

«Θεωρούμε χρήσιμο να υπάρξει επέκταση στο παρελθόν όχι για συμψηφισμούς ή για να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Καιρίδης για να προσθέσει ότι «ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα βάναυσης παραβίασης της ιδιωτικότητάς του».

Πέραν αυτών ο εισηγητής της πλειοψηφίας σημείωσε πως «κάποιοι, έχοντας αποτύχει εδώ και χρόνια να ανακάμψουν στερούμενοι από προτάσεις θεωρούν ότι αυτή είναι η ευκαιρία τους. Αλίμονο αν όλοι μας μείνουμε στο μικροκομματικό μας συμφέρον και αγνοήσουμε το μεγάλο και το εθνικό και αλίμονο κύριοι του ΠΑΣΟΚ αν επιτρέψουμε στους υποκριτές που δεν δίστασαν το 2016 όχι απλώς να υποκλέψουν αλλά και να δημοσιοποιήσουν στην κομματική τους εφημερίδα την Αυγή τα e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας την παραμονή της έκδοσης για τις τηλεοπτικές άδειες να καπελώσουν τη διαδικασία».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση και άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος Εθνικής ασφάλειας άρα η παρακολούθηση ήταν εξαρχής παράνομη».

Ο κ. Χάρης Καστανίδης συμφώνησε στην διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου της υπο σύσταση εξεταστικής προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρική Επιτροπής του από το 2016.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε αρχικά πως η εξεταστική δεν διερευνά περιόδους αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις για να προσθέσει «η εξεταστική θα ερευνήσει τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, άλλων προσώπων ενδεχομένως της ίδιας περιόδου αλλά και την υπόθεση του ΚΚΕ».

Κατρίνης: Επιτελικό παρακράτος

Παρέμβαση στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει το επιτελικό κράτος σε επιτελικό παρακράτος».

«Ενας πρωθυπουργός που το πρώτο που κάνει είναι να πάρει πάνω του την ευθύνη της ΕΥΠ δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα αλλά επιχειρεί να εμφανιστεί και ως τιμητής. Ξεπέρασε κάθε όριο κυνισμού θρασύτητας και περιφρόνησης δημοκρατικών κανόνων».

Κουτσούμπας: Πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτες όλες οι παρακολουθήσεις και δεν εξαιρούνται αυτές που έχουν τυπική νομιμότητα» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «το κόμμα μας θα κάνει προσπάθεια να γίνει πραγματική έρευνα των υποθέσεων και να αναδειχθούν οι ευθύνες για υποκλοπές.

Συμφωνούμε πως πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθεί και κάθε άλλη υπόθεση για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Δεν μπορεί να μην ελεγχθεί η υπόθεση που αφορά τις παρακολουθήσεις του ΚΚΕ. Μια υπόθεση που κρατά εδώ και 6 χρόνια με επαναλαμβανόμενα κρούσματα. Μια υπόθεση που συνεχίζεται αφού ξανά πριν λίγους μήνες σημειώθηκαν νέες συνακροάσεις ψευδείς κλήσεις όπως καταγγείλαμε. Δεν θα μπορούσε η εξεταστική να μην αγγίξει τα πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Τι έκαναν οι κυβερνήσεις και οι αρχές απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚΕ;.. Μήπως κάποιος δεν ήθελε να καθόλου να διαλευκανθεί η υπόθεση στο ΚΚΕ; Αυτά γεννούν σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει να διερευνηθούν. Ερωτηματικά για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ από 2016 ως το 2019 και της ΝΔ από το 2019 μέχρι σήμερα».

Την Πέμπτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ακροαστεί τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, τον διάδοχό του Θ. Δεμίρη, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χ. Ράμμο κ.α.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share