Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Live Streaming: Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές - Μητσοτάκης: «Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη! Και εγώ υπήρξα θύμα συνακροάσεων»

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

26 Αυγούστου 2022 11:53
Live Streaming: Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές - Μητσοτάκης: «Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη! Και εγώ υπήρξα θύμα συνακροάσεων»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπόθεση υποκλοπών: Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωτολογία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.

Η συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων».

«Είναι αδιανόητο να αγωνίζομαι για τα εθνικά συμφέροντα και η κυβέρνηση να μου έχει στήσει μία τέτοια πλεκτάνη. Ένιωσα βαθύτατα πληγωμένος», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, για το θέμα των υποκλοπών.

Live η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

«Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη! Και εγώ υπήρξα θύμα συνακροάσεων»

«Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στην αρχή της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

«Παίρνω τον λόγο με την προσδοκία ότι η συζήτηση θα οδηγήσει σε λύσεις στα όποια κενά εντοπίζονται σε κρίσιμες κρατικές δομές. Με την πεποίθηση ότι παρά την μεγάλη τοξικότητα θα πετύχουμε συγκλήσεις. Παίρνω τον λόγο με την ελπίδα ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κρατική ασφάλεια δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς.

«Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνει πρόσθετες εγγυήσεις.

Δέχθηκα αμέσως να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση εξεταστικής με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που θεσμοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Παράλληλα κατέθεσα τέσσερις τομείς αλλαγών για νέο πλαίσιο στις μυστικές υπηρεσίες.

Προσοχή, καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους. Θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να βαλτώσει το έργο τους. Γιατί ήταν η ΕΥΠ που μας ενημέρωσε για την απόπειρα μαζικής εισβολής στον Εβρο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΕΥΠ έχει μόνιμο μέτωπο με εσωτερική και εξωτερική τρομοκρατία πετυχαίνοντας επιτυχίες. Είναι επιτυχίες που ορθώς δεν γίνονται γνωστές. Ένα λάθος όμως αποκτά μεγάλες διαστάσεις. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τον πολύτιμο εθνικό βραχίονα.

Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει ένα σημαντικό, μετρήσιμο εθνικό έργο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι πληροφορίες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Είναι ένας ευαίσθητος βραχίονας, δεν επιτρέπεται να παραλύσει ούτε λεπτό» είπε ο πρωθυπουργός για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τονίζοντας ότι ένα ολίσθημα δεν πρέπει να ακυρώσει το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ.

«Οπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως. Πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της επικοινωνίας και της ασφάλειας.

Το ευρωκοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή και σε λίγο θα συνεδριάσει καθώς σε πολλές χώρες αποκαλύπτεται ότι γίνονται παρακολουθήσεις. Για να μην επικαλεστώ και την εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατηγορούνταν ότι παρακολουθούσε βουλευτές αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν και ο ίδιος!» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά την ανάρτηση Τέλογλου. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας παρακολουθούσαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό!» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «προϋπόθεση για παραγωγική συζήτηση είναι να θέσουμε το θέμα στις πραγματικές του βάσεις».

«Στο εσωτερικό κυκλοφορούν εύκολα συνάρια κατασκοπείας αλλά και στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μια Ελλάδα αδύναμη. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύνδεση μεταξύ παράνομων λογισμικών και νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες. Επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της ΑΔΑΕ.

Ζητώ το πόρισμα να τεθεί σε γνώση των αρχηγών κομμάτων» συνέχισε εξηγώντας ότι «νόμιμες επισυνδέσεις είναι σε ευρύ φάσμα. Ολες λειτουργούν με βάση ειδικό πρωτόκολλο που προϋπήρχε και με αφορμή πρόσφατα γεγονότα ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την 2η υπογραφή εισαγγελέα για νόμιμες επισυνδέσεις».

«Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά με έγκριση εισαγγελέως με την διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό.

Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά σε αυτό το σοβαρό ζήτημα. Γι αυτό και έγινε η τοποθέτησή μου για νόμιμη διαδικασία αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Η επαναφορά του 2ου εισαγγελέα είναι ένα ακόμα φίλτρο»..

«Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις.

Οσο αναγκαία είναι, τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των ενεργειών αυτού του χαρακτήρα. Οσοι δεν το δέχονται δεν λένε την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «από την πρώτη ώρα που εγώ και η κυβέρνηση λάβαμε γνώση καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά. Ταυτόχρονα αλλάξαμε την ελαστική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνήσαμε στην εκκίνηση όλων των κοινβοουλευτικών διαδικασιών ένω ενεργοποιήθηκε και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα Αρείου Πάγου».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share