Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα... φωνάζει, η Ελλάδα περιμένει - Η πιθανότητα για θερμό επεισόδιο στο Δεκαπενταύγουστο

Επιμένουν... στο σόου οι γείτονες, σε επιφυλακή οι ελληνικές Αρχές

13 Αυγούστου 2022 09:10
Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα... φωνάζει, η Ελλάδα περιμένει - Η πιθανότητα για θερμό επεισόδιο στο Δεκαπενταύγουστο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το θερμόμετρο συνεχίζει να βρίσκεται... υψηλά στα ελληνοτουρκικά, με την Τουρκία να επιμένει στις ιαχές πολέμου και την Ελλάδα να παραμένει ψύχραιμη, ούσα σε επιφυλακή.

Με διαφορά ωρών ξεδιπλώθηκε για ακόμη μία φορά το νέο «κρεσέντο» επιθετικότητας από πλευράς της Τουρκίας, στον απόηχο της εξόδου του του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν που πλέει ήδη κοντά στα τουρκικά παράλια στη θαλασσια περιοχή βορείως των Κατεχομένων στην Κύπρος. Η Άγκυρα επιχειρεί, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, να ρίξει «λάδι στη φωτιά», επιλέγοντας γεγονότα υψηλού συμβολισμού, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει την Αθήνα.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και σε κάθε δυνατή ευκαιρία πως δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να συμμετάσχει αυτό το παιχνίδι τακτικισμών, στο οποίο επιδίδεται η Τουρκία.

Η Αθήνα έχει υπογραμμίσει και επαναλάβει πολλάκις ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα. αλλά πάντα σε συνάρτηση με το σεβασμό έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.Με απλά λόγια, η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών, έχουν καταστήσει σαφές πως η λέξη - «κλειδί» σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι η ψυχραίμια.

Ωστόσο, η ψύχραιμη στάση δεν φαίνεται να αντανακλάται στα λεγόμενα και τις τοποθετήσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν, που μάλλον φροντίζουν να επιδίδονται σε φωνασκίες και λεκτικές «κορώνες».

Από αυτή την προσφιλή ατραπό δεν φαίνεται πως ξέφυγε ούτε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος την Παρασκευή έκανε σαφή αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή καλώντας προκλητικά την Ελλάδα «να μάθει από την Ιστορία».

Οι αναφορές Ακάρ έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Η Ανατολία ρωτάει» με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να αναφέρεται στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – (σ.σ. λογίζεται ως «Μεγάλη Νίκη» για την Τουρκία) - λέγοντας αρχικά ότι με αυτήν «μπήκε τέλος στην άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα».

Στη συνέχεια και ανεβάζοντας τους τόνους, ο Χουλουσί Ακαρ απευθυνόμενος στην Ελλάδα την κάλεσε να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι είναι η Τουρκία που καλεί σε διάλογο και οι Έλληνες πολιτικοί που χρησιμοποιούν προκλητικούς τόνους σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Φρόντισε, ωστόσο, να συμπληρώσει πως «ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνει μια θάλασσα φιλίας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και μπορούμε να το κάνουμε και αυτό».

Την Πέμπτη (11/8) ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε τον χρονικό ορίζοντα των ερευνών του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», καθώς το πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται στη θέση Γιορουκλέρ 1, ανοιχτά της Αττάλειας, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Τώρα έχουμε περίπου 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας εντός αυτής της περιόδου. Αν τελικά έχουμε μια ανακάλυψη, πρώτα ο Αλλάχ θα μοιραστούμε τα καλά νέα με το έθνος μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Βλέπουν... εκστρατεία της Ελλάδας εναντίον τους

Των εμπρηστικών δηλώσεων Ακάρ είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, την Πέμπτη Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας, κάνοντας εκ νέου λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα της 13ης διάσκεψης των Πρεσβευτών, υποστήριξε για ακόμα μια φορά ότι η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης εξοπλίζοντας τα νησιά.

Όπως είπε σύμφωνα με το Anadolu, με τον εξοπλισμό των νησιών, η Ελλάδα αποτελεί «καθαρή» παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε πως ήδη η Άγκυρα έχει φέρει το ζήτημα στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, είπε σύμφωνα με τη Hurriyet, ότι η χώρα μας έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της Τουρκίας, και σχολίασε πως κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα δεν έγινε καμία συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Στη Μαδρίτη είδα τον Δένδια στο πόδι. Πέρα από αυτό, δεν έγινε συνάντηση», είπε.

«Η Ελλάδα αποφεύγει τις συνομιλίες μαζί μας, το είπε και ο υπουργός Άμυνας μας, δεν έρχονται όταν τους καλούμε για να συζητήσουμε ΜΟΕ. Ο υπουργός Άμυνας και οι άνθρωποί του αποφεύγουν να συζητήσουν. Υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά η Ελλάδα παίζει με το χρόνο εδώ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη συνέχεια.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται -τελικά- σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Αττάλειας σε μια περιοχή που ευρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, επιλέγει να προκαλέσει την Ελλάδα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Σε μια αναφορά -κυρίως εσωτερικής κατανάλωσης- ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα ανησυχεί για τις έρευνες του «Αμπντουλαχμίντ Χαν».

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα ήταν «ανήσυχη» για το γεγονός ότι η Τουρκία έστειλε το νέο πλωτό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες σχετικά με υδρογονάνθρακες.

«Βγάλαμε το «Αμπντουλχαμίντ Χαν». από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας και η Ελλάδα ήταν πολύ ανήσυχη και αναρωτιόταν "Τι κάνει ο Ερντογάν;" Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα, ο Ερντογάν κάνει το καθήκον του» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια τελετής εγκαινίων υδροηλεκτρικών σταθμών στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι ισχυρή με τα τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα και τα δύο πλοία σεισμικής έρευνας.

Ως μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» έφτασε στον πρώτο του προορισμό, στο Yorukler-1 ανοιχτά της Αττάλειας.

Το γεωτρύπανο, που θεωρείται το ισχυρότερο από τον σημερινό στόλο των τεσσάρων της χώρας, θα ανοίξει εξερευνητικά πηγάδια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλα πλοία, τα Yavuz και Kanuni, θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

«Από τη στιγμή που θα εξάγουμε το φυσικό αέριο, θα δείτε πώς αλλάζει ο καιρός σε ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο Ερντογάν.

Σε επιφυλακή για πιθανό επεισόδιο

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας υπό το φόβο θερμού επεισοδίου που μπορεί να στήσει η Τουρκία το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Το γεγονός ότι το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν βρίσκεται τελικά κοντά στις ακτές της Αττάλειας δεν αρκεί για να… κηρύξει τη λήξη συναγερμού και, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το στράτευμα παραμένει σε αυξημένη επαγρύπνηση γιατί ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι σε ετοιμότητα άνθρωποι και στελέχη που μπορούν να χειριστούν οποιαδήποτε κρίση με ψυχραιμία, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη του Πενταγώνου.

Αν και η θέση του Αμπντουλχαμίντ Χαν δεν εμπνέει ανησυχία, τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εκκρεμεί και ένα σενάριο, αυτό της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και της σύνδεσής του με την τρομοκρατία.

Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου να επιχειρηθεί να στηθεί ένα επεισόδιο με «μετανάστες-τρομοκράτες» που θα φέρει αντιμέτωπες τις δυνάμεις της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής με ορατό τον κίνδυνο «ατυχήματος», ειδικά σε περιοχές όπου η Τουρκία, στο πλαίσιο των μαξιμαλιστικών της διεκδικήσεων, υποστηρίζει ότι έχει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης.

Ενός ατυχήματος που αν συμβεί -ανάλογα και με την εξέλιξή του- μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης ακόμα για την αλλαγή της πορείας του Αμπντουλχαμίντ Χαν ή για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Προτεραιότητα παραμένει για την Αθήνα η αντιμετώπιση κάθε συμβάντος με ψυχραιμία και με βάση το διεθνές δίκαιο ώστε να μην μπορεί η Άγκυρα να την κατηγορήσει για την ενδεχόμενη «κρίση».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share