Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Γιατί έκλεισε την «πόρτα» των πρόωρων εκλογών – Στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB ο πρωθυπουργός (video)

Τι σημαίνει το επαναλαμβανόμενο «άκυρο» της κυβέρνησης στα σενάρια για κάλπες

8 Ιουλίου 2022 09:10
Μητσοτάκης: Γιατί έκλεισε την «πόρτα» των πρόωρων εκλογών – Στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB ο πρωθυπουργός (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρωθυπουργός χθες (8/7) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και επιχειρηματολόγησε τονίζοντας πως δεν ψάχνει κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές χαρακτηρίζοντας παράλληλα «βόμβα» την απλή αναλογική.

Δείτε επίσης: Προσαγωγές έξω από το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από συγκέντρωση

«Δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μετά την πρώτη κάλπη η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε μια δύσκολη περίοδο έχουμε μια κυβέρνηση που έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη.

Αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό, γιατί θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, δεν το έκρυψα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς, να θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το “συμφέρον” της επανεκλογής μου».

Είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ο πρωθυπουργός κλείνει το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η πρώτη ήταν στη Βουλή όταν έδωσε την ίδια απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα. Ένας από τους βασικούς λόγους που φαίνεται πως έβαλε φρένο στις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει το κυβερνητικό έργο, και να ανακοινώσει στη ΔΕΘ τις νέες παροχές.

Την ίδια ώρα, όπως φαίνεται, η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση με τα στελέχη της να βρίσκονται σε υπερβολική προεκλογική κινητικότητα, δεν αρέσει καθόλου στον πρωθυπουργό, ο οποίος πιστεύει ότι επηρεάζεται και η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν θέλει να «κάψει» τόσο εύκολα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους από τις αρχές του χρόνου, όπως και το ξεπάγωμα των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Ανασχηματισμός το φθινόπωρο;

Η «πόρτα» στις πρόωρες εκλογές, μήπως ανοίγει την πόρτα για ανασχηματισμό το φθινόπωρο; Είναι ένα σενάριο που μετά τις δηλώσεις του για εξάντληση της τετραετίας κερδίζει έδαφος. Φυσικά δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να αιφνιδιάσει με αυτόν τον τρόπο τους αντιπάλους του και να προκηρύξει εκλογές όταν εκείνος κρίνει ότι οι συνθήκες τον ευνοούν.

Στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria), που θα γίνει στις 12.00, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Προσκεκλημένοι είναι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, όπως και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που προμηθεύει με Φυσικό Αέριο τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογo του Κώστα Σκρέκα.

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής. Πριν από την τελετή των εγκαινίων ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στο νομό Ροδόπης.

Πηγή: thecaller.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share