Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακόπηκε για τις 26 Ιουλίου

Αναβολή ζήτησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

6 Ιουλίου 2022 11:54
Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακόπηκε για τις 26 Ιουλίου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Δίκη της Χρυσής Αυγής διέκοψε για τις 26 Ιουλίου προκειμένου το δικαστήριο να κρίνει το αίτημα αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου. Νωρίτερα, το δικαστήριο είπε “όχι” στην αποφυλάκιση του Γιάννη Λαγού κι άλλων τριών καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα για την κατάσταση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής που νόσησε βαριά από κορωνοϊό, ζήτησε από την υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου να προσκομίσει στην επόμενη συνεδρίαση ένα πρόσφατο αναλυτικό πιστοποιητικό για την κατάσταση της υγείας του και εφόσον είναι εφικτό, για την πρόβλεψη των γιατρών ως προς τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του καταδικασθέντος σε κάθειρξη 13 ετών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης για προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Χρυσή Αυγή - Νέο "στοπ" του δικαστηρίου στον Γιάννη Λαγό: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης

Ως απαράδεκτη απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών η νέα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Γιάννη Λαγού που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο ευρωβουλευτής επέλεξε να μην εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα, αλλά να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο του Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Γιάννης Λαγός: Ζήτησε γραφείο και υπολογιστή στις φυλακές

Οι δικαστές έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να συζητηθεί η δεύτερη, κατά σειρά, αίτηση του κατηγορούμενου για αποφυλάκιση. Το δικαστήριο υιοθέτησε την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος τόνισε ότι δεν τηρήθηκε το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που προβλέπεται μεταξύ των δύο αιτήσεων που έχει υποβάλει ο Γιάννης Λαγός.

δικη-χρυση-αυγη

«Όχι» είπε το δικαστήριο και στην αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της πρώην ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 7 μηνών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και παράνομη οπλοκατοχή.

Με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα οι δικαστές, κατά πλειοψηφία (4-1), απέρριψαν το τρίτο αίτημα της κατηγορουμένης η οποία, μέσω της συνηγόρου της, επικαλέστηκε θέματα υγείας αλλά και οικονομικά προβλήματα. Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, έκρινε ότι οι λόγοι που επικαλείται η κατηγορούμενη δεν είναι τόσο σοβαροί ώστε να δικαιολογούν υπέρμετρη βλάβη.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μίχος παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση

μιχοσ-χρυση-αυγη

Εκτός φυλακής και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, με απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία έκανε δεκτή την τριετή αίτηση αποφυλάκισής του παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του καταδικασμένου για ένταξη στη Χρυσή Αυγή, έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Πρασσάς, είχε διαφορετική άποψη, την οποία δεν υιοθέτησε το δικαστήριο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι ο Νίκος Μίχος που έχει καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 6 ετών, δεν θα πρέπει αποφυλακιστεί, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπήρξε κάποιος νέος ισχυρισμός στο αίτημά του σε σχέση με τα όσα έχει επικαλεστεί και ενώπιον του Α Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο είχε αποφασίσει την καταδίκη του, απορρίπτοντας και αυτό την αίτηση για αναστολή.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή αναφέρθηκε σε προβλήματα υγείας που έχει ο εντολέας του, για τα οποία δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές εξετάσεις κατά τον εγκλεισμό του, ενώ επικαλέστηκε και τον ισχυρισμό ότι χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης για δισκοπάθεια.

Να σημειωθεί ότι κατά τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ο Νίκος Μίχος ήταν ο μόνος από τους καταδικασθέντες, στον οποίο αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση της της έμπρακτης μεταμέλειας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share