Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίνεται το αίτημα αποφυλάκισης του Λαγού

Οι ίδιοι και οι οικογένειες τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη

6 Ιουλίου 2022 08:09
Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίνεται το αίτημα αποφυλάκισης του Λαγού
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της κρίσης για τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής που έχουν καταθέσει οι καταδικασθέντες ως διευθυντές και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έρχεται σήμερα (6/7/2022).

Δείτε επίσης: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας

Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό, τον Αναστάσιο Πανταζή, τον Ελπιδοφόρο Καλαρίτη και τον Γιώργο Σταμπέλο.

Οι κρατούμενοι ζήτησαν κατά την προηγούμενη -πρώτη- συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει από το μηδέν της υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, να αρθεί η κράτηση τους καθώς, όπως όπως υποστηρίζουν, έχουν υποστεί οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους ανεπανόρθωτη βλάβη.

«Από το 2019 είμαι εκλεγμένος ευρωβουλευτής. Υπήρχε ένα περιθώριο έξι μηνών που βρισκόμουν στο Βέλγιο και όταν μου ζητήθηκε να επιστρέψω γύρισα πίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας εκλεγμένος βουλευτής που δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα θεωρείται ύποπτος φυγής. Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα. Δεν είμαι ούτε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Αν δεν την δικαιούται ένας ευρωβουλευτής την αναστολή εκτέλεσης ποινής δεν την δικαιούται και κανένας Έλληνας πολίτης. Έδινα τρεις φορές το μήνα το παρών και ήμουν τυπικός και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» τόνισε ο Γιάννης Λαγός.Παράλληλα, ο καταδικασθέντας επισήμανε «έχω πάθει και μεγάλη οικονομική ζημιά, μου έχουν κόψει το μεγαλύτερο του μέρος μισθού μου. Έχουν πάθει μεγάλη ζημιά και πέντε άμεσοι συνεργάτες μου».

Χρυσή Αυγή - Νέο "στοπ" του δικαστηρίου στον Γιάννη Λαγό: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης

Ως απαράδεκτη απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών η νέα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Γιάννη Λαγού που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών, για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο ευρωβουλευτής επέλεξε να μην εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα, αλλά να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο του Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Γιάννης Λαγός: Ζήτησε γραφείο και υπολογιστή στις φυλακές

Οι δικαστές έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να συζητηθεί η δεύτερη, κατά σειρά, αίτηση του κατηγορούμενου για αποφυλάκιση. Το δικαστήριο υιοθέτησε την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος τόνισε ότι δεν τηρήθηκε το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που προβλέπεται μεταξύ των δύο αιτήσεων που έχει υποβάλει ο Γιάννης Λαγός.

δικη-χρυση-αυγη

«Όχι» είπε το δικαστήριο και στην αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της πρώην ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 7 μηνών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και παράνομη οπλοκατοχή.

Με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα οι δικαστές, κατά πλειοψηφία (4-1), απέρριψαν το τρίτο αίτημα της κατηγορουμένης η οποία, μέσω της συνηγόρου της, επικαλέστηκε θέματα υγείας αλλά και οικονομικά προβλήματα. Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, έκρινε ότι οι λόγοι που επικαλείται η κατηγορούμενη δεν είναι τόσο σοβαροί ώστε να δικαιολογούν υπέρμετρη βλάβη.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μίχος παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση

μιχοσ-χρυση-αυγη

Εκτός φυλακής και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, με απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία έκανε δεκτή την τριετή αίτηση αποφυλάκισής του παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του καταδικασμένου για ένταξη στη Χρυσή Αυγή, έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Πρασσάς, είχε διαφορετική άποψη, την οποία δεν υιοθέτησε το δικαστήριο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι ο Νίκος Μίχος που έχει καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 6 ετών, δεν θα πρέπει αποφυλακιστεί, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπήρξε κάποιος νέος ισχυρισμός στο αίτημά του σε σχέση με τα όσα έχει επικαλεστεί και ενώπιον του Α Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο είχε αποφασίσει την καταδίκη του, απορρίπτοντας και αυτό την αίτηση για αναστολή.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή αναφέρθηκε σε προβλήματα υγείας που έχει ο εντολέας του, για τα οποία δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές εξετάσεις κατά τον εγκλεισμό του, ενώ επικαλέστηκε και τον ισχυρισμό ότι χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης για δισκοπάθεια.

Να σημειωθεί ότι κατά τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ο Νίκος Μίχος ήταν ο μόνος από τους καταδικασθέντες, στον οποίο αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση της της έμπρακτης μεταμέλειας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share