Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας»

«Η ελληνική θέση είναι πάντοτε σαφής»

4 Ιουλίου 2022 18:58
Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Όταν αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα, η Ελλάδα θα επανοικοδομήσει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της γυναικολογικής κλινικής στη Μαριούπολη» δήλωσε από το Λουγκάνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας την υπόσχεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Εξωτερικών: Έκτακτο διάβημα στον Ρώσο πρέσβη για την απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών!

Επίσης, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την ελληνική μειονότητα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί», όχι μόνο της Μαριούπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Λουγκάνο της Ελβετίας για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη που οργανώνει η ελβετική κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ελληνική θέση είναι πάντοτε σαφής: υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Κοινωνική χειραψία» Δένδια – Τσαβούσογλου στο φόρουμ των Πρεσπών (Video)

«Κοινωνική χειραψία», όπως την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, η οποία συνοδεύτηκε από σύντομη συνομιλία για τον… καφέ είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο φόρουμ των Πρεσπών.

Δείτε επίσης: Ηχηρή απάντηση Νίκου Δένδια στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας - Οι 16 χάρτες του ΥΠΕΞ απέναντι στη «Γαλάζια Πατρίδα» (photos)

Χειραψία αντάλλαξαν στην Οχρίδα, στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ένας ανέβαινε στο βήμα και ο άλλος κατέβαινε και για λίγα δευτερόλεπτα είχαν τον εξής διάλογο:

Δένδιας: Μεβλούτ!
Τσαβούσογλου: Ε, Νίκο, πώς είσαι;
Δένδιας: Τι πίνεις εκεί;
Τσαβούσογλου: Καφέ, εσπρέσο. Θα είναι μεγάλη ημέρα κι εμείς λέμε τουρκικό καφέ. Εσείς, όταν βγαίνετε έξω, λέτε “ελληνικός καφές”, αλλά είναι ο ίδιος καφές.
Δένδιας: Χάρηκα που σε είδα

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στην ανάρτηση του για τη σύντομη συνάντηση τους ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του:

“Στο περιθώριο του “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022″ είχα κοινωνική χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mελβούτ Τσαβούσογλου”, έγραψε εν συνεχεία στο twitter ο κος Δένδιας αναρτώντας σχετική φωτογραφία.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Βρίσκομαι σήμερα στην Αχρίδα, στο “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών” για να επαναλάβω μια πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο τις ευρωπαϊκές αξίες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share