Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο κύβος ερρίφθη: «Εκλογές τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου»

Το παίρνει απόφαση η κυβέρνηση

3 Ιουλίου 2022 13:01
Ο κύβος ερρίφθη: «Εκλογές τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως παίρνουν τις αποφάσεις τους για τις πρόωρες εκλογές, με τον Γιάννη Λοβέρδο να μιλά ευθέως για συγκεκριμένες ημερομηνίες, θέτοντάς την προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

«Είναι σαφές ότι τις αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός όποτε κρίνει εκείνος. Οι εκλογές θα γίνουν κατά 70% το φθινόπωρο, κατά 30% την άνοιξη, ανάλογα με τις εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τον χρόνο των εκλογών, εκτιμάται ότι θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, δεν μπορεί να γίνει αργότερα. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί απόφαση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ο Πρωθυπουργός θα κρίνει με βάση το εθνικό συμφέρον, είναι ένας πολύ υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, ίσως ο πιο υπεύθυνος ηγέτης που είχαμε τα τελευταία χρόνια, με σοβαρότητα και θεσμικό ρόλο», ανέφερε αρχικά, τη στιγμή που υπήρχαν φήμες ακόμη και για εκλογές τον Αύγουστο.

«Πράγματι ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της 4ετίας, αλλά τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα στην κοινωνία, και η αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει ένα τόσο τοξικό κλίμα, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Η αντιπολίτευση δυστυχώς, και η αριστερά ειδικότερα, έχουν πάντοτε στο στόμα τους τη φράση «λεφτά υπάρχουν», το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το «λεφτά υπάρχουν», γιατί δεν υπάρχουν». Πράγματι οι Έλληνες πολίτες περνούν πολύ δύσκολα, η ακρίβεια είναι μεγάλη, και δυστυχώς θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, είμαι κάθε μέρα στην Δυτική Αθήνα. Ο κόσμος παρόλο που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, συνεχίζει να προτιμά τον Μητσοτάκη από τον Τσίπρα», συμπλήρωσε.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, που ήταν μαζί του στο «Mega Σαββατοκύριακο», αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Εδώ και 3 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά εκλογές, έχει υπεύθυνη πολιτική, δεν είναι ΝΔ που όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε εκλογές και έλεγε δημαγωγικά ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με τις Πρέσπες. Ζητάμε εκλογές από τον Δεκέμβριο του 2021, που το είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαστε σε όλα τα επίπεδα έτοιμοι και όσο γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει τις εκλογές, η κ. Καφαντάρη ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα του κόμματος.

«Έτσι κ αλλιώς έχουμε εκφραστεί προγραμματικά από το συνέδριό μας από τα 5+1 σημεία. Το κύριο και πιο σημαντικό έχει να κάνει με την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου του κόσμου, έχει να κάνει με την ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, ο κόσμος θα το δει ότι δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στην τιμή του κυμαινόμενου τιμολογίου, δεν χτυπά ωστόσο και την αισχροκέρδεια. Από την άλλη, μιλάμε για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, για προσλήψεις γιατρών και όχι την ιδιωτικοποίησή του. Όταν γίνονται απευθείας αναθέσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπάρχουν χρήματα. Μέσα στο πρόγραμμά μας βρίσκεται και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση των αδικιών και την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ. Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει μέτρα για την στεγαστική πολιτική, και για τα νέα ζευγάρια».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ως μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε, επίσης, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

«Το κυβερνητικό έργο είναι «ακίνητο» τους τελευταίους μήνες. Η ίδια η κυβέρνηση ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα, αφήνοντας κάτω τα μολύβια για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση αφορά στο κυβερνητικό έργο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι καλό να πάμε σε εκλογές», σημείωσε.

«Το θέμα δεν είναι μόνο πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά με τι ατζέντα και με ποιο αντικείμενο επί του δημοσίου διαλόγου θα γίνουν οι εκλογές. Θα προηγηθεί το τι θα πει ο καθένας στον ελληνικό λαό. Έχουμε πληθωρισμό που άγγιξε το 12%, 3,6% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, έχουμε μία ελληνική κοινωνία που έχει πάρα πολλά προβλήματα, και σήμερα δεν μιλάμε, για παράδειγμα, για τους έμμεσους φόρους, που ενέχουν στοιχεία κοινωνικής αδικίας έναντι των άμεσων και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που δεν έχει μειωθεί στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναιι, ο ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, που το λαϊκό νοικοκυριό βλέπει στο σούπερ μάρκετ να είναι 30% πάνω, και δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για την ελάφρυνση αυτών που το έχουν πραγματικά ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Ο χαμηλόμισθος εργαζόμενος έχει μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, περίπου 18% στο ετήσιο εισόδημά τους, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τα καύσιμα, και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα βασικά αγαθά και τρόφιμα για ένα 6μηνο»,

»Όσο αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, προτείνουμε, με τροπολογία στη Βουλή, ότι παίρνουμε την τιμή της λιανικής του Μαΐου του 2021, και βάζουμε όριο 10% μάξιμουμ στη διαμόρφωση του τιμολογίου», κατέληξε αναφορικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share