Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τους «27» για τις προκλήσεις της Τουρκίας - «Στο χέρι της η αποκλιμάκωση της έντασης» (video)

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών κατά των κινήσεων Ερντογάν

23 Ιουνίου 2022 23:46
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τους «27» για τις προκλήσεις της Τουρκίας - «Στο χέρι της η αποκλιμάκωση της έντασης» (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε ενώπιον των ομολόγων του αναφορά στις δηλώσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη (23/6) από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

μητσοτακησ-συνοδοσ-κορυφησ
POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Συμφωνήθηκε η διαδικασία ένταξης Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών άναψε το πράσινο φως για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ.

«Μόλις αποφασίστηκε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Το μέλλον μας είναι κοινό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ. Όσο για τη Γεωργία ο Σαρλ Μισέλ έκανε γνωστό πως οι 27 αποφάσισαν να αναγνωριστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share