Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα των «27» η τουρκική προκλητικότητα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο (Video)

Η στάση της Ελλάδας για τη διεύρυνση

23 Ιουνίου 2022 10:10
Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα των «27» η τουρκική προκλητικότητα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο (Video)
( ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και σε αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Επιπλέον, η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται συζητηθεί και στο δείπνο των ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να εστιάζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες (Τετάρτη 23/6) και τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα των ανυπόστατων αιτιάσεων της Τουρκίας.

Εξάλλου, την τουρκική προκλητικότητα καταδίκασε ευθέως χθες (Τετάρτη 22/6) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ σχετικές δηλώσεις έκανε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχίζει να τηρεί την πολιτική των ίσως αποστάσεων και χαρακτηρίζει πολύτιμους συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία, υπενθυμίζοντας την ετοιμότητα της Δύσης να αποτρέψει μια πιθανή ελληνο-τουρκική σύγκρουση.

«Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη - Η στάση της Ελλάδας

Στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας, στόχος της Αθήνας είναι η αποστολή καθαρού και θετικού πολιτικού μηνύματος στην περιοχή για τη διατήρηση της ενταξιακής δυναμικής, την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων. Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Ντράγκι συμφώνησαν να θέσουν και πάλι το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, έως το 2033.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και τον κ. Ζελένσκι στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, υποστηρίζει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφίων χωρών σε αυτές τις δυο χώρες, προκειμένου να εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης και πρόσδεσής τους στην ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Σχετικά με τη συζήτηση για την “ευρύτερη Ευρώπη”, τις σχέσεις δηλαδή της ΕΕ με εταίρους στην Ευρώπη, η στάση της χώρας μας είναι ότι θα πρέπει να διαφυλάσσεται το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και η αυτονομία εσωτερικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και ότι δεν μπορεί το όποιο σχήμα να υποκαταστήσει τη Διεύρυνση.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share