Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Η «απάντηση» στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα»

12 Ιουνίου 2022 16:14
Ελληνοτουρκικά: Η «απάντηση» στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτό που πολλές φορές έχουν πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα δεν θα απαντήσει στις ύβρεις της Τουρκίας και θα αντιμετωπίσει τις συνεχείς προκλήσεις με ψυχραιμία επαναλαμβάνουν και οι διπλωματικές πηγές. Ειδικά μετά το συνεχιζόμενο μπαράζ προκλήσεων και από τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τα νέα ακραία προκλητικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ από την Τουρκία που θέτουν θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών!

Δείτε επίσης: Ανάλυση Σάββα Καλεντερίδη: «Η Ελλάδα κάνει… ντου στην Τουρκία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή (12.06.2022), τα τουρκικά ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο ο ισχυριστούν ότι η Τουρκία μπορεί να διεκδικήσει λόγω της στρατικοποίησης τη Ρόδο, τη Χίο και τη Λέσβο!

Ήταν η Milliyet που έγραψε στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα Yeni Şafak, αναφέρει πως 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και πως μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

«Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)» αναφέρει.

Φτιάχνουν… κλίμα

Εδώ και μέρες τα ΜΜΕ της Τουρκίας έχουν πάρει τη σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους πολιτικούς στην Τουρκία και προπαγανδίζουν για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Στόχος τους φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός αφηγήματος εναντίον της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στη βραδινή ζώνη όλων των ενημερωτικών τηλεοπτικών δικτύων, υπάρχουν εκπομπές πολιτικών συζητήσεων, οι καλεσμένοι των οποίων τον τελευταίο μήνα πολύ συχνά καταπιάνονται με δύο θέματα:

Με την πιθανότητα επέμβασης στη Συρία και το ζήτημα της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Με την παρουσίαση χαρτών γίνονται πολύωρες συζητήσεις όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται ως «όργανο των ξένων δυνάμεων που θέλουν να πολιορκήσουν την Τουρκία». Γίνονται αναφορές στις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης, καθώς και στο σημερινό στάτους των νησιών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ ωφελεί την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αντί να συζητηθούν τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, του πληθωρισμού που σπάει ρεκόρ 25ετίας ή της υποτίμησης της λίρας, οι Τούρκοι πολίτες «βομβαρδίζονται» με μια νέα λογική αναθεωρητισμού.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share