Ωμές απειλές Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: «Αποστρατικοποίηση τώρα, αλλιώς...»
«Λάδι στη φωτιά» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών
31 Μαΐου 2022 11:16
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Kλιμακώνει την ένταση η Τουρκία, θέτοντας ευθέως ζήτημα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», καλώντας την Αθήνα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά «αλλιώς θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».
Αποφασισμένη να συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα είναι η Τουρκία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το... τραβάει κι άλλο ο Τσαβούσογλου - Προκλητικότερος από ποτέ: «Η Ελλάδα ζήτησε από τη “Μακεδονία” να αλλάξει το όνομά της» (video)
Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλουσυνέκρινε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ πριν από χρόνια, όταν ακόμη αυτο-αποκαλούταν «Μακεδονία», για να καταδείξει, βάσει της τουρκικής λογικής, ότι η χώρα του δεν κάνει το ίδιο με την Σουηδία και την Φινλανδία.
Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’, επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.
«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της.
Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές.
Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.