Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Με τις τουρκικές προκλήσεις στις «βαλίτσες»! (Video)

Οι 27 διαπραγματεύονται την εξαίρεση αγωγού-κλειδιού για την Ουγγαρία

30 Μαΐου 2022 12:11
Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης -  Με τις τουρκικές προκλήσεις στις «βαλίτσες»! (Video)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής υπό το πρίσμα των οικονομικών συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συναντώνται εκ νέου το απόγευμα (5μ.μ. ώρα Ελλάδας) σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα η Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει την πρόταση του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης, που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς και αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις, που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022.

Το εθνικό σχέδιο στήριξης προβλέπει την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για τα ελληνοτουρκικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για στον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.

Οι 27 διαπραγματεύονται την εξαίρεση αγωγού-κλειδιού για την Ουγγαρία

Οι αντιπρόσωποι των 27 εξέτασαν χθες Κυριακή νέα πρόταση, που προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση πετρελαιαγωγού-κλειδιού για την Ουγγαρία από το προοδευτικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας, προκειμένου να αρθεί η παρεμπόδιση του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση, που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Γαλλία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση «προς το παρόν» αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το ζήτημα του Ντρούζμπα θα θιγεί σύντομα εκ νέου», διαβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, που εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της από πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη Ρωσία μέσω του Ντρούζμπα, εναντιώνεται στο εμπάργκο στον αγωγό αυτό και απέρριψε την πρώτη προσφορά να εξαιρεθεί για δύο χρόνια που της έγινε.

Η Βουδαπέστη ζήτησε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για να προσαρμοστούν τα διυλιστήριά της.

Όμως, την ώρα που το σχέδιο για την ανάκαμψη από την πανδημία που υπέβαλε η ουγγρική κυβέρνηση παραμένει μπλοκαρισμένο στις Βρυξέλλες εξαιτίας της διένεξης με τη Βουδαπέστη για το κράτος του δικαίου, φαντάζει δύσκολο να συμφωνηθεί να της χορηγηθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share