Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Οργισμένο διάβημα Αθήνας στην Τεχεράνη: «Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό» - 9 Έλληνες σε αιχμαλωσία (video)

Για «πράξεις πειρατείας» μιλά το Υπουργείο Εξωτερικών

27 Μαΐου 2022 19:40
Οργισμένο διάβημα Αθήνας στην Τεχεράνη: «Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό» - 9 Έλληνες σε αιχμαλωσία (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημειώνεται πως «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», με τον Γενικό Γραμματέα να καταδικάζει έντονα τις επιδρομές, «οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας».

Το υπουργείο καλεί για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, ενώ τονίζει ότι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Πώς περιγράφει το ΥΠΕΞ τις επιδρομές

Νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Ταξιδιωτική οδηγία στους Έλληνες πολίτες

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Συνιστά, παράλληλα, στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Με «τιμωρητικά μέτρα» απειλεί το Ιράν

Επικαλούμενο το Nour News, το Reuters αναφέρει πως επίκεινται τιμωρητικά μέτρα από το Ιράν χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς σχεδιάζει να πράξει στη συνέχεια η Τεχεράνη.

Νωρίτερα την Παρασκευή, άλλωστε, το Ιράν κάλεσε τον απεσταλμένο της Ελβετίας - η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη - προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Το Lloyd's List μεταφέρει πως υπήρξε επέμβαση Ιρανών σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ και συγκεκριμένα στο Delta Poseidon και το Prudent Warrior. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγη ώρα έγινε διάβημα από τον γραμματέα του υπουργείο Εξωτερικών στον ιρανό πρέσβη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share