Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση: Κρατούν διαφορά ΝΔ-Μητσοτάκης, αλλά ο κόσμος δεν είναι αισιόδοξος

Ποια είναι τα απότοκα του ταξιδιού στις ΗΠΑ;

25 Μαΐου 2022 21:59
Δημοσκόπηση: Κρατούν διαφορά ΝΔ-Μητσοτάκης, αλλά ο κόσμος δεν είναι αισιόδοξος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από δύο δημοσκοπήσεις, που βρέθηκαν στον αέρα του Mega και του ΑΝΤ1, με τη Metron Analysis αρχικά για το Μεγάλο Κανάλι να αναφέρεται στο πολιτικό σκηνικό, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Από τα στοιχεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φαίνεται μια ισχυροποίηση του κυβερνώντος κόμματος και μια σταθερή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως δεν μπορεί να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα, παρά το γεγονός ότι επιμένει να ζητά εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» βγαίνουν τα εξής αποτελέσματα:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου. Προφανώς η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την καλή εικόνα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και συσπειρώνει περισσότερο κόσμο με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο μόλις 0,5 μονάδες (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά που έχει η ΝΔ μετά από τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ούτε βεβαίως βρίσκουν θετική ανταπόκριση οι επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων.

Τρίτο κόμμα, αλλά με σημαντικές απώλειες έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο, δηλαδή 2,6 μονάδες χαμηλότερα. Βεβαίως η μέτρηση δεν έπιασε την θετική εικόνα που είχε το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8% (έχει δηλαδή πολλά περιθώρια ανόδου) ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%.

Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστό 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα πάρουν τα κόμματα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, από 39,9% στις εκλογές του 2019. Εχει δηλαδή σημαντική απώλεια 3,8 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,7% από 31,5%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εντυπωσιακό 15% από 8,1% τον Απρίλιο, το ΚΚΕ στο 6,4%, η Ελληνική Λύση στο 5,2% (1,5 μονάδες πάνω από το 2019), το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, η Εθνική Δημιουργία στο 1,7% και το κόμμα Κασιδιάρη στο 2,7%.

Να σημειωθεί ότι ο όρος εκτίμηση ψήφου αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως ‘Δεν έχω αποφασίσει ακόμα’, ‘Δεν γνωρίζω’, ‘Δεν απαντώ’, ’ Άκυρο’, ‘Λευκό’).

Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές), το 66% πιστεύει ότι θα νικήσει η ΝΔ.

Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%. Όπως φαίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η παράσταση νίκης στη ΝΔ είναι πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά, κι ελαφρά αυξημένα του ΣΥΡΙΖΑ (από 16% στο 18%).

Σχετικά με την εκλογική επιρροή, οι πολίτες λένε ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό 52% και δεν θα ψήφιζε το 47%.

ΝΔ λέει το 53% ότι θα ψήφιζε και 46% ότι δεν θα ψήφιζε. ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε το 60% και δεν θα ψήφιζε το 40%.

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Η άποψη των πολιτών για τα «φλέγοντα» ζητήματα

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της Marc για τον ΑΝΤ1, παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στην έρευνα καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, πόσο επηρεάζεται η ζωή τους σχετικά με την αγορά αγαθών και τη χρήση του αυτοκινήτου, η άποψή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθώς και για άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Σχετικά με τον δείκτη αισιοδοξίας, το 61,9% των ερωτηθέντων εκφράζει ανησυχία για τα χειρότερα, ενώ το 36,2% ελπίδα για κάτι καλύτερο. Το 1,9% επιλέγει να μην απαντήσει στο ερώτημα.

Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι λόγω της ακρίβειας, το 67,3% των ερωτηθέντων έχει περιορίσει την κατανάλωση άλλων αγαθών (ένδυση κλπ), το 57,6% έχει περιορίσει την κατανάλωση ειδών διατροφής, το 54% την χρήση ΙΧ και το 53,4% την κατανάλωση ρεύματος.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για την πιθανότερη έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το 47,6% εκτιμά πως θα συνεχίζεται όπως τώρα, το 23,6% ότι θα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, το 23,3% ότι θα έχει σταματήσει και το 5,5% δεν απαντά στο ερώτημα.

Η δημοσκόπηση περιλάμβανε και ερωτήματα αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Το 62,1% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, ενώ το 34% κατά. Το 3,9% δεν απάντησε.

Υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τάσσονται οι 65 ετών και άνω σε ποσοστό 69,6%, ενώ ακολουθούν η ηλικιακή ομάδα των 45-64 ετών με ποσοστό 65,9%, των 35-44 ετών με 64,6% και τέλος οι πολίτες ηλικίας 17-34 ετών με ποσοστό 48,2%.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε ποσοστό 84,2%, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 70,8%, του ΣΥΡΙΖΑ με 41,7% και του ΚΚΕ με 22,4%.

Ποσοστό 56,2% προέρχεται από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share